Rambo från Ramberget

Vad har Sylvester Stallone gemensamt med Hisingen? Inte mycket. Mer än namnet Rambo.

Myten om att den goda mördarmaskinen John Rambo härstammar från Hising Island är för fantastisk för att vara sann. Men det finns en kärna av sanning i ryktet…

1640 klev utvandraren Peter Gunnarsson av fartygen Kalmar Nyckel i den dåvarande kolonin Nya Sverige. Han var född och uppvuxen på Hisingen och tog sig namnet Rambo – efter Ramberget och ordet ”bo”. Peter avancerade snabbt från ung knegare till framgångsrik tjänsteman under guvernören och storgodsägare. Han var känd för överdådiga fester och umgicks med dåtida höjdare som Pennsylvanias grundar William Penn. Enligt ett brev till syrran i Göteborg 1693 fick han sammanlagt fyra söner och fyra döttrar och han dog vid 85 års ålder 1698 och begravdes i den svenska träkyrkan i Wicaco.

Men den andre Rambo då? Han från ”First Blood” och alla de där andra actionfilmerna med Sylvester Stallone som deffad vapenfetischist?

Jo, vägen går via en frukt. Författaren till ursprungsromanen, David Morrell, satt och skrev när hans fru kom hem och gav honom ett äpple. ”Gott”, sa han. ”Vad är det för sort?”. ”Rambo”, sa hon. Morrell skrev snabbt ner namnet.

”Jag kände genast vilken kraft namnet hade. Det påminde också om det sätt en del uttalar namnet Rimbaud, vars mest kända verk ”En årstid i helvetet” kändes som en passande metafor för de krigsfånge-upplevelser jag föreställde mig att huvudpersonen upplevt. I min roman har karaktären bara sitt efternamn. Manusförfattarna till filmversionen la till förnamnet John, som i den gamla sången från inbördeskriget om den återvändande veteranen, Johnny Comes Marching Home.”

Och att äppelsorten – som odlas flitigt i Pennsylvania, Delaware och New Jersey – heter Rambo beror på att Peter Gunnarsson hade med sig äppelkärnor från Hisingen som han framgångsrikt petade ner i den nordamerikanska myllan. De fick snabbt hans efternamn och har det än idag.

En annan märklig sak med Rambo-släkten är att Peter är morfarsfar till baron John August Sandels, generalen som Runeberg gjorde till krigshjälte i ”Fänrik Ståls sägner”.

Så kan det gå.


Publicerat: 2011-12-04
Taggar: