Hisingsparken – En själslig utflykt

I en aktuell samhällsundersökning fastslås att Göteborgs befolkningsökning är den största sedan 1994. Men i takt med att allt fler flyttar in till stadens stressiga miljö mår vi också allt sämre. Psykologförbundet fastslår den 23 september i Göteborgsposten att efterfrågan på psykologer inom vård och företag ökar. Och i senaste numret av Filter berättar man om en kurs i självförsörjande där kursdeltagarna lär sig bruka sin egen jord och lära sig om växtriket.

Våra själar behöver minst sagt komma bort från stadens hektiska tillvaro.

Var ska du då gå om du vill känna ro och ladda batterierna? Jo, Hisingsparken är vårt svar. Parken har mycket välmående att erbjuda. Här är våra 5 förslag på vad du kan göra:

1. Plocka svamp, ta en promenad, joggingtur eller cykelrunda. 
Glöm inte att njuta av den underbara naturen, dominerad av vegetationstyperna hällmark och tallskog. Vid Slätta damm kan du stanna och ta en fika. Har du tur får du se änder i dammen.

Klicka bara på här för att se föreslagna rundor.

2. Häng med djuren.
Kättilsröds gård i norra delen av parken är rätt cool. Där finns får, getter, hästar, kor och höns. En kompis till oss sa att han klappat en kanin där. Även här kan du fika.

3. Grilla.
En bit in i skogen från Tuvevallen finns vindskydd och grillplats. Observera att grillen inte går på induktion eller gasol. För i tiden grillade man med något som heter grillkol, det finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.

4. Spela bangolf eller bågskytte.
BS Gothia heter bågskytteklubben, sporten är en av de klassiska olympiska grenarna.

5. Ta del av cool svensk historia.
Hisingsparken var till en början inget annat än enkel mark (tänk åker) som 1857 köptes av S A Hedlund, dåvarande chefredaktör för Göteborgs Handels och sjöfartstidning. Hedlund, som bara ville ha ett sommarställe, gillade inte de kala hällmarkerna och anställde tusen skolbarn till att plantera lärkträd. Genom att dämma av en bäck som rann genom området anlade Hedlund även Slätta damm så att han kunde bada lite.

Hedlund fick gäster som alla skrev in sig i hans gästbok. Hedlund ville vara lite retro så han såg till att gästernas namn ristades in på en berghäll som idag ligger vid Hällskriftsgatan. Bland gästerna återfinns:

Henrik Ibsen (norsk dramatiker som hålls som en av de främsta i världshistorien)
Viktor Rydberg (Sveriges viktigaste författare under slutet av 1800-talet)
Fredrika Bremer (kvinnorörelsens främsta pionjär)
Otto Nordenskjöld (ledare för den första svenska Antarktisexpeditionen 1901)
Salomon August Andrée (känd för sitt misslyckade försök att nå Nordpolen med vätgasballong, under vilken alla tre deltagarna dog).

När ni tar del av Hedlunds härliga sommarresidens (d v s hela parken) så bör ni ta en tur upp på Bjurslättsberget. På toppen finns rester av både en grav från bronsåldern och en gammal forntidsborg från 500 talet e.kr.

Så tar ni er till Hisingsparken

Nu tycker ju ni att Hisingsparken ”is the shit” och undrar: Hur kommer jag dit?

Gå, kryp, cykla, åk trampbil, moped, bil, scooter, skateboard, bil eller rollerblades till platsen som ni finner genom att trycka här.

Eller ta buss till någon av hållplatserna: Grimbo, Bjurslätts torg, Bjurslättsliden, Klare mosse eller Hinnebäcksgatan.

För ditt välmående hoppas vi nu att du tar dig till Göteborgs bästa, enklaste och snabbaste alternativ för inre välmående. Och bäst av allt: Du slipper räkningen från psykologen!


Publicerat: 2012-10-03
Taggar: