Askerup, Ali Baba och den försvunna indonesen

Vi bevakar Hisingen. Det innebär att vi slukar allt som skrivs om Hisingen med stort intresse. Vi får tips som ni läsare skickar in, ibland följer vi upp dem. Ibland inte. Förlåt. Verksamheter på Hisingen omskrivs faktiskt ganska ofta i övrig göteborgspress. Vi blev därför oerhört nyfikna på den indonesiska restaurangen Warung Atika när Fredric Askerup skrev om den i spaningsbloggen på gp.se.

Hur Askerup lyckas hitta till alla dessa pärlor är för oss lite av ett mysterium, men vi kan anta att han helt enkelt är en grym journalist med näsa för det speciella, det oupptäckta, det som vi andra helt enkelt inte hade koll på men nu inser att vi borde uppsöka.

Sagt och gjort. Lunchen skulle intas på Warung Atika. Kosan styrdes därför mot Färgfabriksgatan 9. Döm om vår förvåning när vi ca 11:55 drog i handtaget och dörren var låst. På dörren stod öppettiderna som indikerade att restaurangen skulle ha öppnat 11:00. Men icke.

Besvikna och hungriga fick vi vända på klacken och vandra Färgfabriksgatan tillbaka mot Backaplan. Vi kunde ha käkat Dim Sum i lokalen bredvid, det har vi gjort tidigare och skrivit om här. Men i tomheten som uppstod gick den tanken oss förbi. Allt var så underligt. Han hade väl varit här Askerup? Hade han inte käkat maten? Den som antagligen smakade så bra? Färgfabriksgatan är i alla fall en rätt spännande gata. Dessutom en ganska livlig sådan. Bilarna passerar frekvent, restauranger ligger på rad, en sexvideobutik ligger insprängd mitt på gatan och mittemot tornar Kvillebäckens norra kvarter upp sig.

Efter en stund insåg vi att hungern var så påträngande att vi var osäkra på om vi skulle hinna bort till McDonalds på Backaplan. Likt en oas i en torrlagd öken dök då Ali Baba upp. Och ja, vi har hört talas om ställets storhet tidigare, men faktiskt aldrig provat själva. Detta var vår chans. Framme vid luckan pryddes ytterväggen av en inplastad tidningssida från Nöjesguiden. Kontentan av artikeln var: här görs Göteborgs bästa falafel. Nazir, mannen med mustasch och det vänliga leendet på Nöjesguidens bild stod och såg precis likadan ut i verkligheten. På frågan om var indonesen tagit vägen svarade han att de stängt. Men vi var inte längre ledsna. Vi skulle ju få äta stans bästa falafel.

Rullen var precis så god som förväntningarna nu skruvats upp till. Solen sken över Kvillebäcken och Backaplan samtidigt som falafelbullarna exploderade likt ett GP-fyrverkeri av smaker i munnen.

När måltiden var avklarad tackade vi för oss och lämnade tillbaka den lilla brickan maten serverats på. En liten lapp upptejpad på väggen som vi först inte lagt märke till fångade vår uppmärksamhet. ”Gatukökskonst värd att vänta på” löd rubriken. Alltihop signerat mannen som fått oss på villovägar i första hand…

 Ständigt denna Askerup.

Om någon har info om Warung Atika stängt helt, renoverar eller bara inte var hemma får ni gärna hojta till i kommentarsfältet.


Publicerat: 2012-10-10