Hisingen vs. Rio de Janeiro

När reseguideföretaget Lonely Planet härom veckan utsåg världens mest prisvärda resmål kom Göteborg på en andra plats efter Rio de Janeiro. I sin motivering lyfte man fram Rambergets pärla Keillers Park som en starkt bidragande faktor. Chefen på Göteborg & Co, Camilla Nyman, blev sprudlande glad över denna nyhet, men vi på Hisingenftw är inte lika imponerande.

Det har blivit en grej på Hisingen att få en hedrande placering bakom de allra främsta. Sveriges fjärde största ö, det näst bästa fotbollslaget och nu ännu en andraplats. Vi på redaktionen är överens om att gränsen nu är nådd.

Rio bättre än Keillers Park? Tveksamt.

Så vad kan vi då göra för att övertyga Lonely Planet om att de har fel? Det mest naturliga är såklart att stapla upp ett antal slumpmässigt utvalda kriterier, jämföra de två platserna och sedan kora en segrare.

Sagt och gjort, här följer den fläckfria analysen av vilken plats som egentligen är världens mest prisvärda – Keillers Park eller Rio de Janeiro.

Historia

Keillers Park skänktes 1906 till Göteborgs stad av filantropen och direktören James Keiller som ägde hela området kring Ramberget. Rio upptäcktes av portugisiska upptäcktsresande i början av 1500-talet, och bristen på geografiundervisning i de portugisiska skolorna ledde till stadens namn. Guanabarabukten misstogs för en flod och staden fick således namnet Rio de Janeiro, Januarifloden.

Givmildhet går alltid före okunskap i våra böcker och ronden går alltså till Hisingen.

Klimat

Här ska det till en jäkla verklighetsförvridning för att få till en Hisingsseger. En medeltemperatur på dryga 25 grader snackar man inte bort i första taget. Solklar poäng till Rio.

Trängsel

I Keillers park råder det byggförbud vilket har lett till en fantastiskt avkopplande och rogivande miljö. Rio de Janeiro däremot är en av världens mest tätbefolkade städer. Människor, som vi alla vet kan vara något av det mest störande som finns, bor över, under och i varandra. Otvivelaktig Hisingsseger.

Filmatiseringar

En klar seger för Rio som med sina färgglada och barnvänliga papegojor har lyckats få 7.0 på IMDB. Filmen Keillers Park har endast lyckas skrapa ihop 6.0. Ett modest betyg som håller filmen långt under den mytomspunna Topp 250-listan, men ändå före filmer som Budapest (5.9) och Monte Carlo (5.4). Siffror är svåra att förvränga – seger för Rio.

Turistvänlighet

Nu har vi ingen statistik på antalet besökare världen över, men om vi utgår från oss själva så har vi i och med den här undersökningen besökt Keillers Park ett fåtal gånger. Vi har aldrig varit i Rio. Detta leder till en knapp, men ändå klar vinst för Hisingen.

En snabb sammanslagning av poängen ger Keillers Park segern med 3-2.  Resultatet är skickat till Lonely Planets ledningsgrupp och kommer med största sannolikhet resultera i en första plats på listan 2014.

Till dess får vi alla passa på att njuta av stillheten på Rambergets topp, utsikten över hamninloppet, alla vackra stenarbeten och det förhållandevis rika naturlivet.


Publicerat: 2012-11-09
Taggar: , , ,