Hisingen på polska

Har ni hört att Warszawa är det nya Berlin? Och Berlin var ju tidigare det nya…. – ja, så där håller det på. Men faktum är att om du är hipp, trendig och indie vänder du sannolikt blicken mot Polen. Och har du inte gjort det än kommer du garanterat göra det om ett halvår. Det är snabba vändningar i hipstersvängen.

I Kville går det också snabbt just nu. Det senaste tillskottet till Nowy Hisingens fauna av butiker är just ett polskt inslag: Hos Kovalski.

Magdalena Meteluch heter kvinnan som precis öppnat upp dörrarna, och Hos Kovalski kan man köpa i stort sett det mesta man behöver för att stilla sin hunger på polska. Fokus ligger på ekologiska produkter och varor av bra kvalité. Leverpastejer och korvar typiska för det polska köket ligger i charkdisken. Och efterfrågan är stor.

– I Göteborg finns det idag 7000 registrerade polska medborgare, räknar man sedan in alla som fötts i Sverige med polska föräldrar blir siffran mycket högre. Men mitt syfte med butiken är att visa upp det polska köket för alla andra som ännu inte upptäckt tjusningen, berättar Magdalena.

Namnet Hos Kovalski skulle på svenska kunna översättas till ”Hos Svensson”. Kovalski är alltså urpolacken och hemma hos en riktigt polack blir man alltid bjuden på kaffe och kaka. Så också i Magdalenas butik. Men Magdalena är enligt henne själv verkligen ingen Kovalski. Hade hon varit det hade hon aldrig mönstrat på som sjöman och via Färöarna och Grönland till slut hamnat på Hisingen. Och väl i hamn kände hon att det var dags att göra något nytt. Att det blev Hisingen var dock lite otippat bland annat eftersom hennes man är från Långedrag och länge kände en ovilja att bo på fel sida.

– Jag tror att den här stadsdelen snart kommer att blomstra, med den nya saluhallen och alla bostäder. Kanske kan trängselskatten få några att stanna på Hisingen istället för att åka över bron.

Under tiden som vi besöker butiken kommer flera personer in och handlar. Och det är inte bara korv och pastej som inhandlas, även godis, chips, kaffe och tidningar, allting direkt från Polen.

– Jag hade egentligen velat bjuda er på vitkorv, en verklig delikatess men det var en dam här i helgen som inte ätit vitkorv på tio år så hon köpte allting, säger Magdalena och skrattar.

Hisingenftws råd till allmänheten blir därför att skynda skynda, eller śpieszyć się till Brämaregatan 13 innan pastejen också tar slut.

Hos Kovalski öppettider:
Tisdag – Fredag 10:00 – 20:00
Lördag – Söndag 11:00 – 16:00
Måndagar stängt

 


Publicerat: 2013-02-13
Taggar: ,