Färjenäs – En plats i solen

Färjenäs och Färjenäsparken har länge varit en stillsam plats, men nu börjar saker hända. Historien bakom Färjenäs har säkert en del av er hört men den tål att dras igen. Efter att ha letat länge och väl efter en bra plats för en svensk handelsstad vid Göta Älv anlade Karl IX Göteborg 1603 på ”rätt sida” älven. Platsen han valde var Färjenäs. Här hade Göteborgs centrum legat även idag om det inte varit för danskarna, som efter bara några år kom och brände ner allt till grunden. Efter det fegade man ur och grundade efter ett antal år istället staden på nuvarande plats.

Men, Färjenäs med sina gamla anor hyser idag ett av stadens äldsta caféer – Färjenäs Café. Bakom disken på Färjenäs Café står Kerstin (som eventuellt stavar sitt namn med ä…) och där har hon stått sedan 1987.  Men caféverksamheten har varit igång ända sedan tidigt 1900-tal. Huset som caféet är inhyst i byggdes redan 1913. Caféet har omskrivits både i bloggar och tidningar med jämna mellanrum. Anledningen till det gissar vi är på grund av äktheten och genuina känslan som caféet utstrålar. Gamla klassiska arbetarfik är något göteborgstypiskt som vi göteborgare själva gärna vurmar och omhuldar mer än något annat. Kanske för att dessa fik representerar det som hela Göteborg är byggt på: industrierna, varven, hamnarna och arbetarrörelsen.

Kerstin driver Färjenäs café sedan 1987

Vi undrar därför hur Kerstin ser på sin verksamhet och sitt klientel då omgivningen runt om kring har förändrats drastiskt under de senaste åren. Kerstin tycker att mycket är likadant men medger att det visst ser lite annorlunda ut idag än för 20 år sedan. Då kunde hon komma till caféet kl. 05:00 på morgonen och mötas av lappar på dörren med meddelanden som löd:

”AGB 307 Väck mig halv åtta”

Det var lastbilschaufförerna som kommit under natten, och istället för att ställa väckarklockan bad de helt sonika Kerstin att väcka dem. Och registreringsnumret så hon skulle knacka på rätt bil. Även om Kerstin fortfarande serverar mackor till åkare klockan fem på morgonen så är det inte riktigt samma sak nu utan Götaverken och hamnarbetarna runt knuten. Idag har åkarna inte heller samma frihet utan kontrolleras mycket hårdare och har inte tid att ta en avstickare ned till caféet.

När Hisingenftw besöker caféet sitter ett gäng stammisar vid bordet närmast dörren. Några av dem är nyinflyttade sedan några år i de nya husen kring Eriksberg, andra gamla i Hisingsgemet. Benny Kärrlind är gammal Hisingspojk från Torslanda och minns mycket väl hur Färjenäs såg ut förr. Då tog han båten över till Klippan för att komma till skolan. Nu sitter han på en annan stammis plats, Göte Brink – göteborgsförfattaren som ej längre finns i livet men vars tavlor pryder väggarna.

Stammisbordet med Benny Kärrlind till höger

Vi frågar Kerstin vad det är hennes stammisar och gäster uppskattar mest med caféet och får svaret att receptet är enkelt.

–    Gott kaffe, hyfsade mackor och ett trevligt bemötande, det är allt de begär, säger Kerstin och ler.

Vi tackar för kaffet och försvinner sedan ut i vårsolen igen.

Nästa stopp är Göteborg City Golfs restaurang med en av stans bästa och mest förbisedda uteserveringar. Endast tio meter från älven kan man här avnjuta både mat och en kall öl. Och till skillnad från Röda Sten har man sol hela dagen. Bröderna Irfan och Emir Naprelac driver stället där man förutom att spela minigolf och slå bollar på driving rangen även kan ta grönt kort. Driving rangen kommer om några år sakta att försvinna då bostäderna kommer att komma allt närmare men restaurangen och dess uteservering kommer finnas kvar. Irfan är påläst och är den som upplyser oss om att Karl IX:s väg är Göteborgs äldsta gata. Han visar bilder på hur Färjenäs såg ut förr medan Emir tappar upp en öl. Maten som serveras är svensk husmanskost av högsta kvalitet.

Irfan och Emir Naprelac på Göteborg City Golf gillar Färjenäs

Med ölen i handen och anteckningsblocket fullkladdat kan vi konstatera att Färjenäs återigen är på väg att bli en plats full med liv och rörelse så som det en gång var. Det enda som är märkligt är att det skulle ta 400 år.

En plats i solen
Längs älven mellan golfrestaurangen och Eriksbergskranen blir det snart mer bostäder

Publicerat: 2013-04-04
Taggar: , , , ,