Nordens högsta hus byggs på Hisingen

Jo, ni läste rätt. Götborgs mest dynamiska område Hisingen är platsen där det nu också finns avancerade planer på att bygga Nordens högsta hus, en riktig skyskrapa med 60 våningar…

Ett sådant bygge skulle i såfall inte bara utklassa de små höghus (som definitionsmässigt för övrigt inte alls är skyskrapor) som hittills byggts i Göteborg, ofta till synes stöpta i samma form (Skanskas Gårdahus och Ullevi Park någon?) och alltför ofta oproportionerligt låga (Posthotellets nya och förvisso fina del men som ju hade mått avsevärt bättre av att vara högre med tanke på det gamla posthusets enorma dimensioner). Dessa höga hus i Göteborg är sällan högre än 16 eller i undantagsfall 20 våningar höga, vilket i detta sammanhang framstår oerhört lilleputtigt.

Det handlar här om ett byggnadsverk som ska vara 210 meter hög, berättar GP, vilket ska jämföras med Ramberget som är 87 meter högt, eller för all del med Nordens idag högsta hus Turning Torso som är 190 meter och hyser 54 våningar. Detta hus är på arkitektbyrån Okidokis visionsskiss placerat vid Lindholmsallén, nära Rambergets fot.

Vad talar då för att detta bygge, till skillnad från andra storslagna visionära som göteborgarna har kunnat läsa om på senare år, faktiskt blir av? Tja, om några veckor ska en internationell arkitekttävling utlysas och stadens nye stadsarkitekt Björn Siesjö sitter i juryn. Han säger att huset, som har arbetsnamnet Karlavagnstornet, skulle kunna bli ett positivt inslag till jubileumsfirandet 2021. Och om vi har uppfattat saken rätt så har Siesjö fått kommunstyrelsens öra sedan han tillträdde, vilket innebär att man kanske kan ta kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthéns ord för någon vecka sedan om att “någon påle eller pinne på höjden” nog knappast blir aktuellt till 2021 lite lättare.

Vad som också talar för denna 210 meters skyskrapa är väl också själva läget. Här går det att bygga högt utan att störa vare sig utsikt eller närliggande stadsmiljö, för vi vet annars hur det börjar ojas och klagas från många håll i Göteborg så fort någon andas ordet skyskrapa. På Lindholmen finns det ju inte kvar så mycket av någon museal miljö som behöver bevaras, tvärtom är det idag obebyggd ödetomt över ett stort område.

Vad tycker ni – är det rätt att bygga Nordens högsta hus på Lindholmen?


Publicerat: 2013-08-20
Taggar: , , , ,