Därför kommer skyskrapan på Hisingen att bli av – exklusiv intervju med mannen bakom Karlavagnstornet

Nyheten om de långt gångna planerna på skyskrapan Klarabergstornet på Hisingen har väckt stor uppmärksamhet de senaste dagarna, och många har givetvis frågat sig: kan detta verkligen bli av? Är det möjligt att finansiera? Oavsett om man älskar eller hatar tanken på att Hisingens skyline byter skepnad är det ju en högst intressant fråga. Vi bestämde oss för att höra vad mannen bakom skyskrapan, Ola Serneke, SEFA AB, har att säga om saken. Han har länge närt en dröm om en rejäl utveckling av hela platsen, alltså inte bara byggandet av tornet, och har jobbat med detta i över tio år. Så här säger han till Hisingenftw:

Många undrar säkert – kan detta bygge bli av?
– Ja, detta skall bli av. Det skall jag personligen se till.

Kommer ni att klara finansieringen?
– Ja.

Vad svarar du tvivlarna?
– Alla har rätt att tvivla på projekt så klart. SEFA är dock fast beslutna om att bygga detta. Vi skall bygga yteffektivt, konstruktionsmässigt rätt och samtidigt värna om arkitektonisk utformning och miljö. Folk jämför med byggkostnader från Turning Torso vilket är felaktigt.

Du har drömt länge om detta – vad har hänt på senare tid som öppnat upp för detta just nu?
– Under perioden 2005-2010 då vi började med detta projekt så drevs Göteborgs stad av en utvecklingsmodell som inte gynnar högt exploateringstal/minskat bilanvändande. Detta har man numera börjat gå ifrån. Alltså att förtäta och tillåta högre byggnader. Björns inträde i Göteborgs kommun är bland det bättre som hänt för fastighetsutvecklingen i Göteborg. Han lyssnar och säger vad han tycker. Bättre ett rakt nej än ett kanske!

Fakta/Karlavagnsplatsen

Karlavagnstornet kommer att innehålla ca 500 bostäder. Boyta ca 27 000 kvm. Antal våningar: 60 st. Höjd: 201 meter.

Skyskrapan blir en del i projekt Karlavagnsplatsen på Lindholmen i Göteborg. Karlavagnsplatsen kommer att bestå av många kvarter och innehålla bostäder, kontor, handel och service.

Det aktuella området ligger centralt beläget på Lindholmen och fastigheten ligger utmed Lindholmsallén. I framtiden finns det planer på att spårvagn kommer att trafikera Lindholmen.

Göteborgs stasdsarkitekt Björn Siesjö har uttalat sig så här om skyskrapan:
– En skyskrapa passar inte var som helst i staden men jag tycker att just den här platsen passar utmärkt för ett högt hus. Silhuetten kommer att synas från centrum och längs stora hamnkanalen vilket kommer att bli bra, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.


Publicerat: 2013-08-22
Taggar: , ,