Hisingenftw avslöjar: Göteborg och Färjenäs fyller 410 år!

Det pratas nu en del om Göteborgs 400-årsfirande år 2021,  men nu kan Hisingenftw avslöja att Göteborg är äldre än så. Staden fyller faktiskt (med lite god vilja) 410 år i år. Och gissa nu var stadens vagga stod? Jorå, på Hisingen, närmare bestämt vid Färjenäs eller Färjestaden som det korrekta namnet på stadsdelen är…

Det var nämligen här som Karl IX tillsammans med ett gäng holländare anlade stad i början av 1600-talet, närmare bestämt 1603. Man hade helt enkelt funnit den perfekta platsen för en svensk handelsstad vid Göta Älv, och det läget var förstås strategiskt valt i förhållande till det på fastlandet byggda Älvsborgs slott. Hade det inte varit för dansken och deras iver att bränna ner hus och hem hade stadens centrum kanske fortfarande legat här.

Namnet Färjestaden har ju förstås att göra med funktionen som tilläggsplats för färjor. Och här skulle färjorna sedan gå, inte minst den heta rutten från Färjestaden till Klippan. Färjorna gick, hör opch häpna, ända till den 1 april 1967, då färjetrafiken mellan Färjenäs och Klippan ersattes (well….) av Älvsborgsbron som precis öppnat.

Nåväl, då har vi rett ut det, och firar året ut staden Göteborgds 410 års-jubileum som också är Hisingens och Färjenäs 410-årsjubileum. Nu undrar vi bara – hur tänker Göteborgs Stad uppmärksamma detta?

 

 


Publicerat: 2013-08-28
Taggar: , , ,