Hasse Klippare – den rockande barberaren

Herrfrisören Hasse Klippare är en institution på Hisingen. I en och samma salong på Stålhandskegatan 20 har han gjort Hisingsmän representabla med saxar och rakapparater sedan 1966. I 47 år alltså.

Hisingenftw:s utsände var i desperat behov av en klippning och begav sig till Hasse klippares spektakulära salong mellan Kyrkbyn och Eriksbergsmotet för en klippning som dessutom mynnade ut i en pratstund utöver det vanliga.
– 1975 köpte vi ett radhus här. Rörläggaren som var majpojk frågade mig om jag verkligen skulle flytta hit. ”Menar du det alltså?” På den tiden flyttade man inte gärna till Hisingen men det tror jag har ändrats, säger Hasse medan han fäster den där kragen som ska hindra att hår trillar in under skjortan.

Mycket har hänt på Hisingen under de nästan 50 år Hasse bott här. Älvsborgsbron invigdes av dåvarande kommunikationsminister Olof Palme, BK Häcken har klättrat från division fem till Allsvenskan och Kville Saluhall i Nya Kvillebäcken invigdes bara häromdagen. Allt medan Hasse Klippare snitsat till frisyrerna på allt från desillusionerade varvsarbetare till dagens IT-hipsters.
– Ja, men det mesta är faktiskt till det bättre. Folket som bor runtomkring är lika goa som förut, men gatubilden har förbättrats och det är mer liv och rörelse.

Hasse började på frisörskola i mitten av 60-talet under en period då det inte var särskilt svårt att komma in. Frisöryrket var inte populärt och framtidsutsikterna såg mörka ut.
– Just då var det ute att vara frisör eftersom folk hade börjat låta håret växa ut. Innan dess var det en bra tid för frisörer. De flesta klippte sig varje månad och vissa till och med varje vecka. Då skulle man vara hel och ren och ordnad, men det ändrades ju…

Livet som artist
Vid sidan av frisörkarriären är Hasse låtskrivare och gitarrist. När det kommer på tal försvinner Hasse in i skrubben. Ut kommer han med en gitarr och spelar en egenkomponerad bit med titeln ”Driving” och, otippat nog, Alannah Myles gamla hit ”Black Velvet” från 1989. Allt inför en nu helt ställd, halvfärdigt klippt hisingesbloggare!
Det visar sig att Hasse gjort fyra-fem plattor och har en singel på gång som snart ska skickas ut till radiostationer. Men karriären redan när Hasse var 23 år gammal.
– På den tiden var det ju dansband som gällde och jag var kompgitarrist i ett band som hette Hux-Flux. Vi spelade mycket på Stenabåtarna på den tiden.  Men jag drog på mig någon allergi i samband med att jag var ute mycket på kvällarna så jag körde ut mig litegrann, säger Hasse medan han fixar till det sista i nacken.

Efter stenatiden har Hasse spelat tillsammans med en basist och en trummaskin ute på pubar. Något han dock fick sluta med.
– Det är tufft vet du. Folk är berusade och har en jäkla massa åsikter hela tiden. Så det gäller att kunna ta hand om dem. Numera spelar jag själv live och inte särskilt ofta. Jag spelar varje år i Vårgårda på en festival och det är riktigt bra drag. Och så klipper jag publiken för 100 kronor styck efteråt.  Då blir köerna långa.
Hasse tar fram nackspegeln, borstar av överblivet hår och och tar av mig frisörskynket. Klippningen är över. Jag tackar Hasse och släntrar ut, omtumlad av Hasses anekdoter och med en sprillans ny frisyr.

Exklusivt för Hisingenftw:

Hasses topp-tre-värsta frisyrer

Hockeyfrilla:
– Jag var ju med på den tiden från mitten av 70-talet och in i 80-talet då man hade hockeyfrilla. Inte särskilt kul tyckte jag, och rätt arbetsam att göra med injustering på sidorna och så vidare. Också på sätt och vis nära besläktad med lejonfrisyren som till exempel han i Style hade – som inte heller rekommenderas.
Flat-top:

– Har försvunnit litegrann som tur är. Däremot lever varianter av rakat på sidorna och långt däruppe kvar som är snyggare och de klipper jag då och då. Också arbetsam att göra då den måste vara väldigt exakt.
Renrakat:

– Ingen frisyr egentligen men måste ändå komma med på listan. Rakapparaten är nollställd och det är jag också, inför frisyren.

Nå, kära läsare, till sist är ni väl redigt nyfikna på hur resultatet blev för er utsände. Varsågoda, en före- och efterbild, frisyr signerad Hasse Klippare:

   Old El Steffo före                                                                Old El Steffo efter


Publicerat: 2013-09-30
Taggar: , , ,