Arkitekter bakom One World Trade Center vill rita skyskrapan på Hisingen

Arkitektkontoret Skidmore, Owings & Merrill (SOM) som ritat One World Trade Center, USA:s numera högsta byggnad och tillika det första torn som reser sig från den plats där de tidigare destruerade World Trade Center-tornen en gång stod, har anmält intresse att rita Karlavagnstornet på Lindholmen, Hisingen. Liksom en viss brointresserad Zaha Hadid, som vi ju skrev om här häromveckan. Men de lär få konkurrens, för 45 andra arkitektkontor från hela världen har också anmält intresse.

SOM är ett megastort arkitektkontor som finns över hela världen, och bland övriga byggnader kan vi väl för skojs skull nämna världens högsta byggnad, Burj Khalifa, i Dubai.

Karlavagnstornet får nöja sig med att bli högst i Norden när det byggs, och det kan ni läsa mer om både här och här. Projektet omfattar utöver skyskrapan totalt 15 kvarter fyllda av bostäder, kontor, handel och service

Hela 58 bidrag har kommit in till arkitekttävlingen om skyskrapan på Lindholmen i Göteborg. Av bidragen kommer 47 stycken från internationella arkitektkontor. Flera svenska arkitektkontor har också anmält intresse, däribland grymma göteborgsbaserade Okikodi! Arkitekter som ju skissat den fina illustrationsbilden till projektet som vi publicerst här tidigare. Ett unikt utgångsläge för det unika bygget, enligt Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö:

– Jag har aldrig tidigare varit med om att det kommit in så många bidrag från så stora internationella aktörer i en svensk tävling, det bäddar för bra kvalitet. Att det har kommit så många ansökningar från ansedda internationella kontor visar på hur stort det här projektet verkligen är.

Bland övriga internationella arkitektkontor kan nämnas Cookfox Architects, KPF, Grimshaw Architects, OMA, Buro Ole Scheeren och BIG.

 


Publicerat: 2013-11-19
Taggar: , , ,