Färjenäs Café:The Comeback

Färjenäs café besökte vi så sent som i april i år, det kunde ni läsa om här. Men sedan förra besöket har det hänt saker på det unika arbetarfiket nära Älvborgsbrons ena brofäste. Ett tag var det igenbommat, men tack och lov har det nu öppnat igen – i ny regi. Vi åkte dit i helgen, och blev överväldigade av den supertrevliga nye innehavaren Håkan och hans förträffligt goda toscatårta.

Klassiska skylten

Kaféet ligger i ett landshövdingehus byggt 1913, och här har bedrivits kaféverksamhet nästan lika länge. Kerstin som drev Färjenäs Café tills nyligen hade sin trogna stampublik bestående av företrädesvis män som ville äta riktigt mastiga mackor väldigt väldigt tidigt på morgonen, och ett stabilt gäng stammisar. Åkare hörde till den trognaste stamkretsen, om än de leden liksom hamnarbetarna tunnats ut med åren. Enligt sägnen kunde Kerstin mötas av lappar på dörren med uppmaning att väcka dem en bestämd tidpunkt samt registreringsnummer på lastbilden för att undvika missöden.Valfritt kaffeporslin

I dessa dagar när en fika för många innebär dyra smaklösa baguetter och enorma bakverk på opersonligt stajlade kaffekedjor i innerstaden kan det tyckas som ett dödsdömt projekt att ta över ett gammalt arbetarfik med patentmackor och bryggkaffe på den enkla menyn, men det är precis vad nye innehavaren Håkan Wennersten gjort. I hans planer ingår inte direkt några omvälvande förändringar, men han har redan gjort några förändringar.
– Jag öppnar nio på vardagsmorgnar och så har jag börjat hålla öppet på helgerna, 11-15 nu i vinter till att börja med.Håkans toscatårta

Tempot inne på Färjenäs Café är väldigt nedskruvat, de enkla lokalerna är sig lika förutom att väggarna ännu så länge kala, men Håkan berättar om planerna:
– Här finns ju många konstnärer i husen bredvid, och jag tänker samarbeta med flera av dem, visa deras konst här inne och så. Sedan har jag en idé om att göra en liten permanent Färjenäsutställning här inne också, med fotografier och målningar. Det är ju en fantastisk historia som det här området har, här stod ju stadens vagga en gång i tiden (det kan du läsa mer om här för övrigt!).
– Min faster var förresten fotograf, tog svartvita porträttbilder, jag tror jag ska hänga upp några av dem här inne också.In kaffe veritas

Allt detta låter bra, liksom Håkans planer på att ibland bjuda på levande musik i lokalerna (ett piano finns redan på plats i kaféet) naoch vi tror också benhårt på idén att göra om de inre delen till en liten myshörna med soffa med utsikt ut mot den fina gården. Men vi måste nog ändå säga att bara att komma hit och få en kopp gott bryggkaffe (man väljer kaffeopp från en liten hylla) och ta ett snack med Håkan är värt turen hit. Maken till mysig och trevlig herre tror vi faktiskt man får leta efter i hela stan, vi blev smått överväldigade av hans trevliga och lugna sätt att berätta om kaféet och sina idéer.Detalj från kaffebehållare

Hur blir det då med de för kaféet så välkända, och stabbiga, mackorna?
– Ja, det är ju svårt att helt ta bort det där, men jag tror vi måste kunna erbjuda något lite mer näringsrikt också, de där mackorna var ju väldigt….bastanta. Enkelt och gott
Håkan funderar vidare kring kaféets utbud, pratar om att eventuellt till exempel börja servera fisksoppa, det kan komma att kräva vissa investeringar för att uppnå miljöförvaltningens krav, men Håkan har heller ingen brådska, och han driver kaféet själv, det får ta lite tid, han känner sig fram.

Håkan själv

Det känns onekligen rätt befriande med en nybliven kaféägare som inte omedelbart sätter upp brunpapper i fönstren och stajlar om hej vilt, utan vill känna sig fram, se vad som hinns med och tänker lite långsiktigt. Värna stammisarna, men också hitta kanske en delvis ny publik. Det vore förmätet av oss att komma med något som helst råd, men om Håkan kör vidare med gott bryggkaffe, hederliga enkla mackor och lite konst kommer upp på väggarna så lovar i alla fall vi att vi återkommer snart. Dessutom tror vi oss inte kunna hålla oss borta länge från att åter stifta bekantskap med Håkans läckra toscatårta:
– Det är mitt eget recept, jag har gjort den sen 60-talet.Fönster mot gården

(Färjenäs Café håller ännu så länge stängt på måndagar och tisdagar)

 

 


Publicerat: 2013-12-03
Taggar: , , , , , ,