Hisingen är det nya Stockholm

Göteborgare har ibland kanske med viss rätta anklagats för aningens storebrorskomplex gentemot huvudstaden. Vi ska inte orda mer om den saken, men kan bara konstatera att när SJ kampanjar om billiga tågbiljetter mellan de två städerna så har de uppfattat en sak helt rätt: Hisingen är den del av Göteborg, som i likhet med Stockholm (jämfört med landets övriga större städer) expanderar mest. Och ja, det har vi papper på, läs själva här (vi håller det inte för otroligt att SJ stal idén från just det inlägget…).

Här byggs mest och flest bostäder nu och framöver, här ökar befolkningen som mest och här spirar framtidens Göteborg: Frihamnen, Backaplan, Kvillebäcken – där kommer Göteborgs Nya City att växa fram. Därmed borde vi också – inspirerade av just huvudstaden – hädanefter kalla området Inom Vallgraven för vad det är: Gamla stan. Vi har i alla år ändå undrat över detta otympliga namn på det lilla nuvarande cityområdet som inte en människa använder i dagligt tal – fråga en tillfällig turist, fråga en syster från Örebro på besök eller fråga en infödd göteborgare om huruvida Inom Vallgraven låter bekant – ingen förstår vad du pratar om. Inom Vasadu?
Stadsdelar som Kungshöjd, Otterhällan, Östra och Västra Nordstan, torgen och Domkyrkan – sure, de används flitigt, men låt oss en gång för alla byta namn på området som omringas av vallgraven till: Gamla stan. Och sedan vänder vi oss unisont mot framtiden och ser med spänning fram emot Den Nya Staden, nya norra city eller vad du vill kalla den. Hepp sir, det var allt för nu.


Publicerat: 2013-12-05
Taggar: , , , , , ,