Så blir den nya Hisingsbron

Nu är det avgjort, förslaget Arpeggio vann en överlägsen seger om man ska ta juryns ordförande, stadsarkitekt Björn Siesjö på orden: “Den hade ingen riktig konkurrens, den här bron är enkel och tydlig, kraftspelet i konstruktionen är tydlig för betraktaren.”

Broförslag nummer 1, Arpeggio*, vann alltså Göteborgs Stads designtävling för utformningen av den nya Hisingsbron. Enligt den eniga juryn har broförslaget stor potential att bli stadens nya landmärke och en symbol för Göteborg.

Juryns motivering lyder: ”Arpeggio skapar en berättelse om mötet över älven med ett förslag som är särpräglat och vackert i en skulptural helhet där pylonerna samspelar och knyter samman. De fyra pylonerna i lyftbron bildar en port mellan Göta Älv och Västerhavet samt bjuder in varandra till ett samtal över vattnet”.

Vi kommer givetvis att återkomma till bron framöver, men just nu biter vi i det sura äpplet (ja, vi både gissade fel och fick inte som vi ville, ett öde vi dock även delar med vår lilla expertpanel som tippade utgången häromdagen) och blickar framåt. Bron ska stå klar 2020, men de stora ödesfrågorna är ändå som bland annat Johannes Hulter påpekade i sin gästkrönika här tidigare idag – vad blir det för stad där bron landar? Det ska vi kika närmare på framöver. Vi släpper inte heller frågan om behovet av en låg cykelbro över älven bara för att den här bron byggs. Hisingenftw medverkade för övrigt i Västnytts livesändning idag, för den som mot förmodan vill se det så klicka er in här.

Här kommer lite mer bilder på Arpeggio:

*Teamet bakom Arpeggio är DISSING+WEITLING Architecture med säte i Köpenhamn samt LjusArkitektur, ELU och Leonhardt Andrä und Partner.


Publicerat: 2013-12-11
Taggar: ,