Därför är Hisingen rätt plats för street food

Ett matrevolution är på gång i landet – och vi vill se den utvecklas på Hisingen! Det kunde ni läsa om här igår redan. Ett halvt medhåll får vi nu av Jan-Erik Ljungqvist, verksamhetsansvarig på Trafikkontoret i Göteborgs Stad som vi precis pratat med, men han säger sig vilja avvakta försöket i Stockholm till nästa höst. Men hallå – i Stockholm gör kollegorna på Trafikkontoret redan tummen upp och nu ska antalet rullande gatumatvagnar femdubblas! Så vad väntar ni på?

Food trucks-försöket har blivit en fjäder i hatten för Stockholm, det uppfattas som ett positivt inslag i gatubilden av såväl kräsna stockholmare som besökande turister (nästan 40 procent av de resenärer som Visit Sweden vänder sig till i marknadsföringen av Sverige vill för övrigt ägna sig åt kulinariska upplevelser under ett besök i Sverige, och alla varken vill eller har råd att gå på finkrog varje dag).

Men det handlar inte bara om maten utan om släppa in folk som vill göra kreativa saker och möjligheter att kunna försörja sig själv. Men Jan-Erik Ljungqvist på Trafikkontoret säger sig vilja avvakta försöket i Stockholm…Vi ringde upp Jan-Erik och ställde honom mot väggen.

Vad väntar på? Det är väl bara att prova?
– Det har förekommit en hel del synpunkter i Stockholm, som när de parkerat sina bilar bredvid eller framför kaféer eller befintliga gatukök, det är inte så populärt. Därför vill vi avvakta försöket ett tag till, och sedan får vi nog lyfta frågan med politikerna i nämnden för att titta vidare på det.
Men det gäller väl bara för kommunen att peka ut lämpliga platser – Göteborg är ju inte direkt en tätbefolkad stad, här finns massor av ödsliga platser och luckor där en food truck inte stör annan verksamhet?
– Jo, ja, det går nog, man får ju undvika centrala innerstaden, så är det ju, det går ju inte att ställa sig på Östra Hamngatan direkt…
Och det är just därför Hisingenftw föreslår Hisingen som testområde för food trucks – här finns massor av plats, samtidigt som allt fler flyttar hit och ett nytt city växer fram. Det skulle ju vara positivt på väldigt många sätt för Hisingen med en levande street food-kultur. Eller hur?
– Jo, det hade mycket väl kunnat fungera på Hisingen, det har du rätt i.
Du kan inte säga några platser på Hisingen där food trucks hade gjort sig särskilt bra?
– Nja, så långt vill jag inte gå idag. Men på älvstranden finns ju privat mark, då har vi i princip inte med saken att göra, det kan vara ett alternativ. Men nej, jag vill inte säga några platser just nu.

Men har Jan-Erik full koll på läget i Stockholm? Vi läste så sent som i december i Metro att försöket fallit så väl ut att Trafikkontoret i Stockholm nu tittar just på möjligheten att redan under nästa år öka antalet av de populära food trucks som säljer mat på Stockholms gator från 20 till 100. Alltså en femdubbling av tillstånden, och detta långt innan försöksperioden är över. Säger det möjligen något?
– Vi tycker att försöken med ”food trucks” har fungerat bra och det har inte varit många klagomål, säger Louise Bill, sade avdelningschef på Tillståndsavdelning på Trafikkontoret till tidningen Metro då för en månad sedan.
Så vad väntar ni på – låt gatumaten på Hisingen blomma NU!

 


Publicerat: 2014-01-09
Taggar: , , , , ,