Gästbloggare Rasmus Blom: Myran i Tuve – en omskakande historia

Natten mellan den 22:e och 23:e oktober 2005 försvinner Åke Jönssons skulptur Myran under mystiska omständigheter från Tuve Torg på norra Hisingen.
– Vi vill gärna ha den tillbaka, mumlar Hasse Andersson, förvaltare på Göteborgslokaler.
Ingen kan spåra bronsinsekten som lokala tonåringar ollat sedan 1976. Kidnappningen ska inte bli startskottet för en rad våldsamma händelser i Göteborg. Du lyssnar på Sveriges Radio och P3 Dokumentär med mig Rasmus Blom om den ointressanta myraffären som inte skakade Sverige i mitten av nollnolltalet. Trumpetintro.

Jag gick runt i köket första gången jag hörde om kidnappningen. Mamma sa ”Hörde du att Myran är borta?”. Jag svarade som alltid med en följdfråga, ”Nä, har du sett mitt sugpiano?”. Jag hade nämligen ett sugpiano vid den här tiden som jag övade på ibland. Instrumentet var en så kallad ”melodika” och inte alls ett ”sugpiano” utan i så fall snarare ett ”blåspiano”. Jag kallade den i alla fall för ”sugpianot”. En ganska vidrig sak när jag tänker det, man var till exempel tvungen att tömma det lilla äckliga pianot på saliv. Det såg ut som ett sjukhusinstrument mer än ett musikinstrument, kinderna spändes, ögonen ”ploppade ut” och ansiktet blev rött och ådrigt när man blåste i den genomskinliga slang som kopplade plastklaviaturen och mitt ansträngda huvud samman. Man kan säga att slangen skapade ett heligt band mellan människa och maskin. Jag fick höra att jag såg ”multihandikappad” ut där jag låg i min säng och spelade. Och mamma skakade alltid uppgivet på huvudet när jag frågade efter den. Vad skulle det bli av mig? Så även denna gång.

Alla hem i Tuve den där höstdagen 2005 letade efter sina motsvarigheter till sugpianot mer än de letade efter Myran. Den hade stått där sedan 1976, ungefär samtidigt som finsk och jugoslavisk arbetskraft flyttade in i området för att arbeta i Volvos fabriker. Myran var en bra symbol för Tuve, arbetardjuret nummer ett. Det var pizzabagaren på torget som blev huvudvittne till stölden, eller han listade ut den ungefärliga tidpunkten i och med att han hade sett den på kvällen den 22:e när han stängde pizzerian men inte på morgonen den 23:e när han öppnade pizzerian. En trött vaktmästare ”sökte igenom hela området” men kunde inte hitta den. Polisen sa att det var ”märkligt”, förmodligen för att vara snäll. I lokalbladet försökte man spela på tjuvarnas samvete när man beskrev hur bronset på Myran hade blivit finare och finare för varje år av alla barn som klappat den. Det var delvis sant. Det var de äldre barnen som klappat den på kvällarna med sina könsorgan. Det var i alla fall vad jag hade hört, den här tonåringen stod i trädgården i skymningen och tömde sitt sugpiano på slem. Mamma stod i fönstret och suckade.

Myran hittades senare i ett industriområde. Någon ringde vaktis och frågade ”Du, vi hittade en myra här, vill någon ha den? Annars kan vi skrota den nu”. Gubben åkte ut och hämtade den och det hela sammanföll (misstänkt nog) med invigningen av nya Tuve Torg.

– Myran är redo, allt är klart och vi ser nu fram emot den stora invigningen och att få visa upp nya Tuve Torg, berättade centrumledare Magnus Henricson.

En enmansapplåd ekade över torget på invigningsdagen. Centrumledarens. Vaktis hade fått förhinder, Häcken spelade match. Myran var tillbaka. Varför den försvann förblir en gåta som ingen nödvändigtvis vill ha svar på, om nu ingen vill göra sig besväret. Men det är lugnt. Om Myran kunde tala hade ingen frågat.

Trumpetoutro. Du har just ägnat minuter av ditt enda liv på planeten Jorden åt den ointressanta myraffären som inte på något sätt skakade Sverige i mitten av nollnolltalet. Tid som du aldrig får tillbaka.

//

Detta var ett gästblogginspel av Rasmus Blom, under flera år omsusad redaktör för Nöjesguiden och numera hårt arbetande frilansjournalist. Har vi riktigt tur så återkommer Rasmus med mer gästbloggande i framtiden.


Foto: Peter Dahlqvist, GöteborgsKonst

Historien om Myran är för övrigt helt sann, ni kan t ex läsa om den här och här också.

 

 


Publicerat: 2014-01-24
Taggar: , ,