Hisingens sju underverk – Kuggen

Att Hisingen är Sveriges fjärde största ö och platsen där man kan tugga i sig Sveriges mest prisvärda luncher vet de flesta. Men att ön är hemvist åt några av Sveriges mest spektakulära byggnadsverk är det kanske inte alla som tänker på?

Under vinjetten Hisingens sju underverk uppmärksammar Hisingenftw öns sju mest karaktäristiska byggnader, vars like du inte finner någon annanstans än på just Hisingen. Vi börjar idag med ett riktigt skruvat hus!

Först ut i vår högst subjektiva presentation av Hisingens sju underverk är det färgstarka Chalmerska skrytbygget ”Kuggen” med den säregna, expressiva arkitekturen som verkligen sticker ut i området, samtidigt som den bidrar med helt rätt känsla till en plats som ju ska lukta framåtanda och innovation.

Kuggen som ritades av Gert Wingårdh och Jonas Edblad ser som bekant rätt skruvad ut, men inte bara för utseendets skull. Det finns en aerodynamisk anledning till att den är rund, det stora taket i förhållande till bottenytan gör att byggnaden klarar stora delar av sin elförsörjning genom solcellerna uppe på taket och de trekantiga fönstren gör att solljus släpps långt in i huset. Smarta lösningar som förenar praktik och estetik.

Slutresultatet är, som Mark Isitt mycket riktigt uttryckte det i GP, en av Wingårdhs mest upplyftande byggnader någonsin som är expressiv nog att beröra alla som ser den.

Skruven. Foto: Lindholmen Science Park

Var:Lindholmsplatsen 1, Lindholmen
Färdigställd:
2011
Arkitekt:
Wingårdh Arkitektkontor AB


Publicerat: 2014-02-04
Taggar: , , , ,