58 Styr & Ställ-stationer i Göteborg – men ingen på Hisingen

Göteborgs satsning på hyrcyklar, Styr & Ställ, är en succé och har växt i rask takt. Det finns dock en alarmerande skönhetsfläck i kartan: inte en enda Styr & Ställ-station är placerad på Hisingen.

Ni läste kanske igår vårt inlägg om Rambergsstaden som planeras vid Rambergsvallen, och minns kanske då att vi berättade att det i planen trycks på att förutsättningar för att bilåkandet ska minskas.

Fler och utbyggda cykelparkeringar nämns som en vktig faktor, och så även behovet av en Styr & Ställ-station. Och det var när vi läste det som det slog oss – det finns ju för bövelen inte en enda Styr & Ställ på hela Hisingen. 58 stationer finns i hela staden Göteborg, men inte en enda på Hisingen! Hur i hela fridens namn blev det så här?

Vi passade frågan vidare till Trafikkontoret och Jonas Åker, projektledare för Styr & Ställ, Han ger följande svar:

– Anledningen till att det inte finns några stationer på Hisingen eller i Majorna eller i andra stadsdelar beror på att politikerna beslutade om att lånecykelsystemet skulle omfatta “innerstaden” dvs ungefär det nuvarande utbredningsområdet.

– I dagsläget har trafikkontoret fått i uppdrag att utreda om det finns förutsättningar för ett test av ett flytande lånecykelsystem på Hisingen. Den utredningen ska presenteras för trafiknämnden i maj.

Så med andra ord – i maj får vi se hur det blir med den saken. Tills dess skickar vi med en hälsning till politikerna i trafiknämnden – hela Hisingen kan inte räknas till innerstaden, men som ni vet pågår ett stort projekt som heter Älvstaden. Dit räknas områden som Ringön, Frihamnen och Kville tror vi bestämt.


Publicerat: 2014-02-06
Taggar: ,