Hisingens sju underverk – Eriksbergskranen

Under vinjetten ”Hisingens sju underverk” uppmärksammar Hisingenftw öns sju mest karaktäristiska byggnaderna, vars like du inte finner någon annanstans än på just Hisingen. Denna vecka går turen till Eriksbergskranen.

Eriksbergskranen är Sveriges största bockkran och har stått på Eriksberg sedan 1969, strax efter att den byggts i Köln. På den tiden var den grön, ommålningen till dagens karaktäristiska orangea färg gjordes inte förrän på 90-talet.

Kranen var förutsättningen för att Göteborgs varvsindustri kunde ta nästa kliv och under 70-talet bygga de riktigt stora fartygen, som T/T Nai Genova och systerfartyget T/T Tai Superba. Dessa två, som levererades från Eriksberg 1978, skulle bli de största fartygen som byggdes i Göteborg.

Åbäket, som förresten är runt 80 meter högt och 1 750 ton tungt beroende på vem man frågar, har inte varit i drift sedan i slutet av 80-talet. Sedan dess har den sporadiskt fungerat som utsiktsplats och även som ögongodis för oss varvsromantiker. Idag är kranen byggnadsminnesmärkt och den enda kvarvarande i sitt slag på svensk mark. Men framförallt är kranen ett landmärke och ikonbyggnad som är en omistlig del av den Hisingska silhuetten som det knappast går att tänka sig en tillvaro utan.

Läs också om vårt besök uppe på kranen här.

Var: Monsungatan, Eriksberg

Färdigställd: 1969

Tidigare underverk:
Kuggen


Publicerat: 2014-02-18
Taggar: , ,