Free Frihamnen!

Frihamnen. Säg ordet och stadsutvecklare får något dimmigt frånvarande i blicken och en lätt dreglande uppsyn. Så stora ytor och möjligheter, så centralt, så vattenära. Allt är möjligt i detta hjärtat av det som på ritbord och broschyrer kallas älvstaden. Den enorma ytan mitt i centrala Göteborg. Ändå kan vi inte låta bli att undra över denna gigantiska asfaltsöken mitt i stan…

De senaste åren har det främsta tecknet på någon form av mänskligt liv varit stora tillfälliga läktare och ett par motorsport-evenemang per år. Det är vad staden hittills det senaste decenniet lyckats komma upp med. Ja, förvisso ett antal Metaltown också, och förra årets lyckade The Docks-satsning. Men ändå. Härområdet pratades det om de fyra internationella team som kikat på platsen.

Nu planeras den så kallade Jubileumsparken inför det stundande 400-årskalaset. Först därefter kan det börja byggas här, om vi förstått saken rätt. Det blir säkert dynamiskt, urbant, tättbebyggt, blandstadigt och fantastiskt på alla sätt och vis, så grattis till kommande generationer som en dag kommer att få se detta realiseras – men kan vi inte göra  något mer av detta idag än ett megastort läktarskelett och spräckt asfalt? Det enda fria med Frihamnen idag är den fritt flytande ångest som platsen framkallar för den som råkar ha ärende till några av de trots allt befolkande byggnaderna på platsen.

I ett intressant föredrag på Älvrummet häromsistens berättade arkitekten Johan Olsson från bloggbekanta Hisingsbyrån Bornstein Lyckefors om deras ADA-finansierade projekt “Tillåtande oaser“, i syfte att identifiera vilka nyckelfaktorer som möjliggör en tillåtande oas. Efter studier av sex områden i olika europeiska städer har de kokat ner sina till ett antal sådana nyckelfaktorer. En av dessa  var “Våga släppa på kontrollen”, en annan “Engagera eldsjälar och utgå från gräsrotsnivån”. Värt att lyssna på, tror vi.

Det vi vet som är på gång är lite stadsodling, eventuellt ett litet citybad i år. Men allvarligt talat. Kika på platsen – finns det verkligen inte plats för mer action här och nu? Vad tycker ni – vad göra med Frihamnen IDAG?

Övre bilden: Frihamnen idag
Nedre bilden: Frihamnen i utopisk tolkning av Jesper Hallén


Publicerat: 2014-03-25
Taggar: , , ,