Hisingens sju underverk – Den blå spindeln

Under vinjetten ”Hisingens sju underverk” uppmärksammar Hisingenftw öns sju mest karaktäristiska byggnader, vars like du inte finner någon annanstans än på just Hisingen. Denna gång går turen till Vattentornet i Biskopsgården.

Vattentorn är inte bara helt nödvändiga för att upprätthålla rätt vattentryck i vattenledningarna. De är också ofta rätt imponerande byggnader som i flera fall blivit symboler för staden eller området som de står upprättade i. Göteborgs mest kända vattentorn torde väl vara Guldhedstornet, och har ni inte besökt det lilla caféet på toppen av tornet så är det kanske dags. Fin utsikt utlovas.

Men, det är inte om Guldhedstornet denna text ska handla om. Göteborgs vackraste vattentorn står nämligen i Biskopsgården. Ovanför trädtopparna intill Svarte mosse tronar sedan 1957 denna mosaikprydda arkitektoniska fullträff, som på grund av sin färg fått smeknamnet “den blå spindeln”. Men spindeln har inte alltid varit blå. Fram tills in på nittiotalet var byggnaden istället brunröd, men målades om då de kringboende tyckte att den gav ett lite hotfullt intryck.

Att som ovan tala om Guldhedstornet är inte heller helt orelevant i sammanhanget. De båda tornen är faktiskt ritade av samma arkitekt, Nils Einar Eriksson som står bakom flera kända byggnader och kvarter runt om i hela Sverige. Men under 50-talet verkade som arkitekt Nils Eina snöade in på vattentorn, som utöver Guldhedstornet och Biskopsgårdens vattentornet också hann med att slänga ihop ritningarna till vattentornet i Kortedala.

Vattentornet som det såg ut innan det fick sin blåa färg. Foto: Eber Ohlsson

För de som inte är så insatta i arkitekturvärlden kan det vara intressant att få reda på att denne Nils Einar Eriksson även ritat Göteborgs Konserthus, Folkets Hus vid Järntorget, Park Avenue Hotel, och mässhallen vid Svenska Mässan. Utanför Göteborg är bland andra Sollidenscenen på Skansen, Säffles stadshus och hela det stora bostadskvarteret Ribershus i Malmö ritade av Nils Einar Eriksson. Alla fantastiska exempel på klassisk funkisarkitektur.

Skulle ni vilja titta på fler roliga bilder av Vattentorn i Göteborg, kolla in den här sidan.

Och vill ni läsa mer om hur Vattentornet i Biskopsgården fungerar så rekommenderar vi detta reportage ur Tidningen Hisingen.

Var: Solvädersbyn 50
Färdigställd: 1957
Arkitekt: Nils Einar Eriksson

Tidigare underverk:
– Eriksbergskranen
– Kuggen


Publicerat: 2014-03-31
Taggar: , ,