Missing People – En folkrörelse från Hisingen

Hon kallas för Mamma MP. Egentligen heter hon Anki Dahlberg och är en av de som grundade organisationen Missing People för två år sedan. Där av Mamma MP.

Missing People Sweden, MPS, är som många säkert vet en ideell organisation som hjälper polisen och anhöriga att arrangera skallgångar och publicerar efterlysningar när personer försvinner. Vad många däremot inte vet är att organisationen faktiskt startade på Hisingen och att det är just här de har sitt säte i dag, närmare bestämt på Herkulesgatan 3C, intill Backaplan.

– Missing People har vuxit enormt på kort tid. Det började som ett litet frö och att ha fått vara med och se det växa till något såhär stort är helt fantastiskt, säger Anki.

På två år har MPS blivit en riksorganisation med lokalavdelningar i alla län.  De har varit inkopplade i över 600 försvinnanden, 318 000 personer gillar organisationen på Facebook och 29 000 personer har anmält sig till skallgångsregistret och får då ett sms när det är dags för en skallgång i närområdet.

För allmänheten är nog MPS mest kända för att de 2012 hittade försvunna Marina Johansson som två år tidigare mördades i sitt hem utanför Stenungssund. Mannen som hittades i bagageluckan i Billdal och kidnappningen av 9-åriga Anna i Skår är andra uppmärksammade fall där deras arbete lett fram till att den saknade har hittats.

– När en person anmäls saknad gör vi alltid rigorösa kontroller. Vi kontaktar anhöriga, pratar med polisen och få tag på personen för att kolla att han eller hon inte håller sig borta frivilligt, säger Anki.

De allra flesta personerna kommer tillbaka självmant, de andra fortsätter MPS leta efter.

– Vi jobbar för de anhöriga, de som saknar. Polisen söker så länge det finns chans att hitta personen vid liv medan vi letar så länge de anhöriga vill och det finns frivilliga som ställer upp. Kan vi hjälpa så gör vi det, även om vi letar efter en avliden person. Så länge som ingen kropp har hittats lever det lilla hoppet.

Anki vet mer än väl vad hon pratar om. För ett par år sedan försvann hennes styvson, några veckor senare hittades han avliden. En tragisk olycka.

– Som anhörig står man väldigt ensam när något sånt här inträffar. Polisen har inte alltid de resurserna som krävs och det är väldigt skönt att veta att det också finns andra som vill hjälpa till. Det är vad som får mig att fortsätta.

Just nu är MPS högaktuellt i och med SVT:s dokumentärserie Saknad (finns på SVT Play för den som missat) där tittarna får följa med i sökandet. I programmen har man även tagit upp de interna konflikter som blossat upp inom organisationen under det senaste året. Brister i organisationen och dålig insyn i ekonomin, är en del av den kritik som två numera avhoppade medlemmarna framfört. Anki och flera med henne hävdar däremot att det aldrig varit några oegentligheter.

Mamma MP, Anki alltså, fortsätter att jobba på som vanligt, precis som den övriga organisationen. Drömmen är att MPS i framtiden har ett helt team med stödinsatser för anhöriga och frivilliga men också ett bemannat kansli just här på Hisingen.

Tillslut kan vi bara berätta att när vi började skriva det här inlägget så var antalet tummar upp på Missing Peoples Facebook-sida 318 000. Förmodligen är det så att det inte stämmer längre. Vi har nämligen behövt ändra siffrorna både en och två gånger redan. ”Likesen” bara trillar in. Se – nu är det 320 000.


Publicerat: 2014-04-14