5 miserabla platser i Göteborg city som stadsplanerarna glömt bort

Vi har varit på om Frihamnen här värre än när vi stormade som värst om foods trucks. Men nu är det på gång temporära grejer vid den gamla Bananpiren och det känns ok att det rör på sig. Men bara för att jämna ut lite – det är ju inte bara på Hisingen som stora ytor mitt i stan står huvudlöst oanvända år efter år. Låt oss därför sticka ut näsan utanför Hisingen en stund och presentera vår topplista över:
5 miserabla platser i Göteborg city som stadsplanerarna glömt bort

Länge har vi gått och irriterat oss på en rad olika eländiga platser, torg och i övrigt diffusa stadsrum i centrala Göteborg, såväl på Hisingen som på andra sidan älven. För att citera ett inlägg på Yimby GBG:s blogg: “Torg som idag bara har namnet kvar för att dölja det faktum att de i själva verket är dåligt utnyttjade markparkeringar”

Med detta i åtanke presenterar vi i vår topplista som över små och lite större outnyttjade skamfläckar i Göteborg men med en stark potential att bli värdiga urbana platser. Så, mina damer och herrar, låt oss presentera:

 

5 miserabla platser i Göteborg city som stadsplanerarna glömt bort

1. HEDEN

Heden är ju i våra ögon ett rätt oproblematiskt område. Bara att sätta sig med linjal och dra ut befintligt gatunät över hela platsen och skapa kvarter. Fyll på det urbana livet i innerstaden. Det rör sig på tok för lite folk i krokarna för att Avenyn i dagsläget ska kunna kallas paradgata. Som en debattör i en lokal blaska nyligen uttryckte det: “Är tio fotbollsplaner inom en radie av 400 meter i centrala Göteborg en rimlig och hållbar markanvändning?”. Njet. Om kvartersstaden är motiverad så är det väl på Heden. (Bild: Yimby)

2. ÅKAREPLATSEN

Ett stenkast från stadens hjärta Centralstationen, i skuggan av det nybyggda pampiga Posthotellet finner vi denna asfaltsöken mitt i staden. Idag en uppställningsplats för bussar, en rakt igenom deprimerande plats som idag är ett rundningsmärke för biltrafik. Inte ens de få kvarvarande träden eller korvkiosken fick vara kvar vid senaste skövlingen. För nyanlända buss- och tågresenärer på väg till Ullevi, Liseberg eller Mässan måste denna plats framstå som ett mysterium.

3. KUNGSTORGET

Liksom med fallet Frihamnen har vi nog kommit till slutsatsen att tills något permanent och bra skapas på såna här platser, borde staden skapa mer tillfällliga tillåtande oaser, eller för all del verksamheter. Vi är rätt många som saknar falafelvagnen här på torget solvarma dagar, men de fick packa ihop för ett par år sedan. Torghandeln tycks satt på undantag, bilparkeringen har möjligen krympt något men i övrigt är här fult, otrivsamt och synnerligen ovärdigt. Om torget ska bebyggas med små matbodar, eller om detta är platsen för en utbyggd karaktär eller något helt annat vet vi inte – men allt vore bättre än det nuvarnde mischmashet va?

 4. SKANSTORGET

Efter den smått märkliga upprustningen av Övre Husargatan (den breda bussboulevarden i mitten har givetvis praktiska fördelar men ser kanske inte ut som en trivsam urban stadsgata) har ändå gatan fått ett uppsving, med nya krogar och ett något mer myllrande folkliv som följd. Skanstorget är däremot ett sorgebarn som aldrig tycks få någon chans. En gigantisk bilparkering (vad annars?) och…ja ingenting annat vittnar inte bara om fantasilöshet utan också om vad som prioriterats genom decennierna. Om denna plats ens borde få kallas torg är tveksamt – Skansparkeringen känns mer logiskt. I det stora hela ingen jätteyta kanske, men ack så förspilld.

5. GRÖNSAKSTORGET

Listans minsting, men likväl en irriterande liten vagel i cityögat. Så länge vi kan minnas har detta varit en av stans mest tätpackade bilparkeringar, som dagligen förefaller vara en svår kamp för de som där uppställer sina fyrhjuliga fordon. Här lär alltså ha sålts grönsaker en gång i tiden, men i övrigt är här vare sig grönskande grönt eller urbant. Trevligt nog ligger dock den reggaeälskande korvgubben åtminstone kvar i ena hörnet, och ljudvolymen från hans lilla stereoanläggning visar ännu inga tecken på att mattas av.

 

 

 


Publicerat: 2014-05-08
Taggar: , , ,