Göteborgs första skyskrapa – ett steg närmare nu

Idén om en skyskrapa på Hisingen, Karlavagnstornet, slog ner som en mindre bomb häromåret. Processen har sedan gått i raketfart, och tävlingen som ska utse vinnande förslag är redan inne i slutskedet. Alla tävlingsbidrag är nu inlämnade, eftersom det är deadline idag. Vi kunde inte hålla oss utan tog återigen ett snack med Ola Serneke,VD på Serneke initierat projektet. Han är hundra på att det blir av samt avslöjar för Hisingenftw att billigare boende också ska rymmas i projektet. Vi har den exklusiva intervjun!

Kort repetition: Skyskrapan kommer att bli 201 m hög och innehålla 60 våningar. Högst upp i skyskrapan ska en publik del skapas, så att alla och envar kan uppleva stans bästa utsikt. Projektets initiativtagare och huvudägare är Ola Serneke, VD för Serneke AB. I projektet, som är budgeterat till 2 miljarder kronor, blir skyskrapan ben del i projekt Karlavagnsplatsen på Lindholmen i Göteborg. Karlavagnsplatsen kommer nämligen att bestå av många kvarter och innehålla bostäder, kontor, handel och service. De första borrningarna har redan gjorts, exakt på platsen där tornet ska stå, för att kolla de geotekniska förhållanden.

Av de 56 först inskickade bidragen gallrades fem finalister ut, där enda helsvenska representant blev Wingårdhs arkitekter. Nivån på deltagande arkitektkontor anses vara extremt hög, och det har förstås ytterligare skruvat upp förväntningarna på vad som komma skall. Varje finalist fick 500 000 kronor för att jobba fram sitt förslag, som nu lämnats in anonymt.

Vinnaren tillkännages den 18 juni, men i dagarna ska alla tävlingsförslag vara inlämnad, och därför tyckte vi att det var på tiden att få en fräsch lägesrappport. Vi gick givetvis rakt på källan, mr Skyskrapebyggare himself, Ola Serneke, och ställde följande frågor till honom:

Namnet på den blivande skyskrapan har ju diskuterats, även på denna blogg. Kommer det bli Karlavagnstornet eller bestäms det utifrån vinnande förslag?

– Det kommer att avgöras av det vinnande alternativet. Det kan ju vara så att utformningen skapar namnet, exempelvis.

Själva arbetsprocessen för de fem tävlande är nu över – och du har förstås god insyn. Så – hur känns kvaliteten, hur känns det?

– Det känns oerhört bra, alla fem tävlande kontor har varit aktiva under tävlingstiden och ställ mycket frågor och så vidare.

Känns det stabilt, alltså att hela projektet verkligen blir av?

– Ja, till 100% skall detta bli av.

Vad tror du kommer att utmärka den vinnare som i juni koras?

– Den som tänkt till produktionsmässigt, yteffektivt, med högst exploatering och samtidigt estetiskt.
Å andras sidan, endast estetik utan tänk på produktionskostnaden kommer inte kunna vinna, eftersomvi även vill kunna få in billigare boenden i tävlingsområdet.


Publicerat: 2014-05-12
Taggar: , , , ,