Norrlänska punkbandet Randys ödesdigra besök på Hisingen

Randy är för många kända som Piteåbandet som lirade snabb skatepunk och nådde både berömmelse och kändisskap långt utanför Sveriges gränser. I mitten av 1990-talet var de i Göteborg bland annat för att spela in en musikvideo till sin nya singel “Kiss me deadly”, och Hisingen kom att spela en liten roll i videon….

På den tiden hade Randy en del med göteborgska skivbolaget Dolores Recordings att göra. En video skulle produceras, men budgeten var obefintlig. Super-8-film och en dags inspelning var vad som stod till buds.

Den norrländska ynglingarna i Randy mötte en stressad videoregissör som inte hade helt lätt att navigera kommunikativt med de tämligen tystlåtna norrländska musikerna och sin egen uppjagat pladdriga framtoning. Inspelningsplatserna valdes slumpmässigt: på stan, på bussar, i regissörens lilla tvåa på Chalmersgatan osv.

Bästa råmaterialet i den ryckiga videon spelades in på Älvsnabben, och det var också ombord på den lilla färjan som Randymedlememmarna för första och sista gången sken upp: de stora kranarna och den slitna varvsmiljön talade till dem. Här går vi av, föreslog trummisen under färden över älven. Sagt och gjort. Randy älskade den karga miljön, och regissören höll med – här borde vi stanna kvar och filma. Men. Tyvärr tog då super 8-filmen precis slut, så inget segment kunde spelas in (nej, mobilkameran var inte uppfunnen 1995). Dessvärre hade regissören heller ingen koll på tidtabellen och det blev en lång, plågsam och tystlåten väntan på nästa tur som skulle ta dem tillbaka till fastlandet och den väntande Volvon (som syns i videon).

En annan historia som berättas från inspelningarna: regissören gav vid upprepade tillfällen order till punkstjärnorna att “kubba” än hit, än dit. Varje gång såg Randymedlemmarna lika förvirrade ut. Till sist ställde en av dem frågan: “Vad betyder det kubba som du säger hela tiden?”. “Springa”, förklarade den förvånade regissören. “Jaha. Hemma säger vi lubba“, fick han veta.

En liten sekvens Hisingen syns ändå i “Kiss med deadly”. Från 0.44 in i videon syns bandet på Älvsnabben (för den popnördige finns här förresten en blinkning till en Depeche Mode-video av Anton Corbjin) och vid 1.05 cirka ser man så kranar och hamn på Hisingen. Så gick det till när Randy gjorde Hisingen – och vi vill nog gärna tro att en bit Hisingen stannat kvar i punklegendernas hjärtan.

Musikvideon går kanske inte till historien som den mest välgenomtänkta eller snygga dito, men så gick det till på 90-talet kids. Regissören hette Adam Wladis och hans korta videoregissörkarriären kröntes och avslutades med en Starmarketvideo året därpå. Hur som helst har videon över 30 000 tittningar, vilket väl säger mer om bandets storhet än själva videon…

2001 släpptes en dvd-samling med videor från skivbolaget Burning Heart, “Hang the VJ” med idel ädel punkig rockadel som bl a The (International) Noise Conspiracy, Refused, The Hives, 59 Times the Pain, No Fun at All, Mindjive, Millencolin, Looptroop och då Randy, som har med inte mindre än tre videor. Men det skulle alltså dröja till You Tubes stora genombrott innan detta stycke Hisingenhistoria nådde den stora allmänheten…


Publicerat: 2014-05-15
Taggar: ,