Lördagshäng på fyra hjul i Frihamnen

Det är fredag vilket innebär bara några timmar kvar till helg. Och just idag så tror vi att vi kan bjuda på ett helgtips utöver det vanliga! För vad sägs om att dra på sig knäskydd, hjälm och rullskridskor och spinna loss på Göteborgs första utomhusbana för Roller Derby? 

Imorgon lördag har det nämligen äntligen blivit dags för invigning och platsen för detta är ingen mindre än det av oss mycket omdiskuterade Frihamnen!  För visst har vi tjatat lite, visst har vi gnällt om att ta vara på de enorma ytor som faktiskt finns här, mitt i Göteborg. Men nu händer det alltså konkreta grejer, vilket vi gillar skarpt!

Klockan 12 drar kalaset igång och därefter kan man sysselsätta sig ända fram till klockan 22 om man så skulle vilja. Göteborgs tre bästa ligor i Roller Derby – Gothenburg Roller Derby, Dock City Rollers och Gothenburg Salty Seamen kommer att inviga banan, helt utan sans och vett lovar man. Publiken kommer att bjudas på två derby-matcher, artistframträdanden och som vi nämnde tidigare så kommer det också finnas möjlighet att snöra på sig rullskridskorna och prova på själv – helt gratis! Lite senare drar också rollerdiscot igång med hip hop-klubben CAKE!

– Kom dit, prova på och bli frälst! Det kommer att bli skitkul! Det kommer att finnas skates och skydd att låna och folk på plats som hjälper och ger tips och som håller er i handen om ni vill och pushar er om ni vill, säger Julia Boberg från Gothenburg Roller Derby som har hållit på med sporten i drygt fyra år.

Men vad är då Roller Derby? För ett par år sedan skrev vi det här mycket läsvärda inlägget men vi drar det hela lite snabbt igen.  Roller Derby en kontaktsport där utövarna kör rullskridskor på en oval bana och tar poäng genom att tackla och köra förbi medlemmarna i motståndarlaget.  Sporten känd för att domineras av tjejer och för kulturen med kläder, smink, krigsmålningar, artistnamn och så vidare.

– Jag började för att testa någonting nytt och utmana mig själv. Derby är tufft, snabbt och totalt olikt allt annat. Man kanske kan kalla det någon form av hårdhänt terapi med bieffektet fantastiska vänner och stark kropp, säger Julia.

Hur häftig låter inte det här? Är du sugen på att se en match eller ännu bättre – prova på själv så är det bara att bege sig till Frihamnen imorgon.

–  Ta på er något bekvämt och ta med er vatten, så löser vi resten. Och glöm inte att böja på knäna, säger Julia.

Hela programmet för morgondagens och kommande aktiviteter i Frihamnen hittar du här.

Foto:  © Bengt Persson (Bengtser Design) och vill ni kolla in hans övriga utmärkta fotografikonst rekommenderar vi varmt ett besök på hans hemsida, den finner ni här!


Publicerat: 2014-05-16
Taggar: , ,