Fem skyskrapsförslag – så ser de ut!

Nu börjar det sannerligen dra ihop sig. Nordens blivande högsta hus rycker närmare. De fem slutfinalisterna har nu presenterat sina slutförslag, ni ser dem på bilden. Tio våningar högre än vad som hade sagts ursprungligen i flera fall. År 2021 ska ett av dessa hus stå klart, om allt går som det är tänkt. I juni utses vinnaren.

Namnen på de fem förslagen*:

1. Svall, 231 meter
2. Kyssen, 215 meter
3. Ursa, 214 meter
4. Glasklart, 202,1 meter
5. Polstjärnan, 230 meter

Noteras bör att höjden på flera av förslaget spränger den tidigare nämnda gränsen kring 200 meter.

Juryn kommer att bedöma stadsbilden på avstånd (och notera att den kommer att ståta “mitt i” Stora Hamnkanalen sedd inifrån Brunnsparken, lite samma dramatiska effekt som det nya Operabygget i Köpenham sedd inifrån slottets borggård för er som brukar besöka den danska huvudstaden), arkitekturen och hur kvarteren ser ut. Stadsarkitekt Björn Siejsö betonar också att det ska bli najs och levande att både bo och jobba i området.

Hisingenftw återkommer inom kort med kommentarer och analys. Tills dess citerar vi Mark Isitt i GP: “Älven är stor och suktar efter kraftiga grepp”. Hepp!

*De tävlande teamen är Manuelle Gautrand Architects (Frankrike/Sverige), Ian Simpson Architects (Storbritannien), SOM (USA/Storbritannien/Danmark), Wingårdhs Arkitektkontor (Sverige) och Zaha Hadid Architects (Storbritannien).

 


Publicerat: 2014-05-27
Taggar: , , , ,