Citybreak på fastlandet – tips inför derbyt!

Trenden att semestra i sin egen närmiljö (hemester!) har blivit stort på senare år. Är du BK Häckenfan och bor på Hisingen får du ju denna säsong resa till Gamla Ullevi för att se gulsvart gladfotboll. Inför årets viktigaste göteborgsderby, matchen mot IFK Göteborg på måndag, väntas stora skaror hisingsbor ta sig över älven. Så varför inte passa på att göra det bästa av detta citybreak? Göteborgs fastland har ju ett myllrande stadsliv och kul ställen. I samarbete med våra vänner i BK Häcken har vi därför knåpat ihop en praktisk cityguide. Varsågoda, här hittar du våra bästa tips i utsökt urval och med full Hisingenftw-garanti!

FRÄNASTE FIKAN: DIRTY RECORDS/CAFÈ SANTO DOMINGO
Är du som vi galet utled på vuxenvällinghaken med lattebaljor som dominerar stadsbilden i snart sagt varenda kvarter är detta stället för dig. Här serveras dominikanskt kaffet som man i Karibien dricker svart, oftast med socker som tar aromerna upp till Rambergsnivå. Inhyst i samma lokal som anrika skivbörsen Dirty Records lokaler, så bli inte förvånad om du spottar musikfolk som Nikke Ström eller Daniel Gilbert rotandes efter rare vinyl i någon skivback. Ta med kaffet och traska till närliggande Skansen Kronan, försvarsanläggningen från slutet av 1600-talet på Risåsberget i Göteborg som bjuder på fin utsikt ända hem till Hisingen.
Adress:
Andra Långgatan 4a
Hållplats:
Järntorget

KULTIGASTE KROGEN: RESTAURANG RÄKAN
En orgie i västkust och Göteborgstrivia med klassiska detaljer som fisknät, bojar och en träbänken gjord av brädor från originalet av Brännö brygga. Med radiosändare styr du din räkfångst i små modellbåtar i en vattenbassäng till bordet. Bassängen blev rikskänd 26 maj 1976 när Kiss kvällen före bandets allra första Sverigegig (Scandinavium) gästade krogen när överförfriskade gitarristen Ace Frehley tog sig ett litet dopp i bassängen som skapade feta rubriker. Storheter som Mel Gibson, Carlos Santana och Little Richard har alla varit här och skrivit autografer, Tina Turner sägs ha knackat på och bett att få köpa fisk och när Morrisey var i Göteborg och signerade sin bok häromåret gick rykten om att han varit här för att dinera. Kultigt var ordet, sa Bull. Kiss bodde förresten på Park Avenue Hotel som tornar upp sig i sydöst när man kliver ut från Räkan. Ett vackert funkishus ritat av arkitekten Nils Einar Eriksson som också ritat en mängd andra ikonbyggnader i staden som t ex Konserthuset, biografen Draken, Svenska Mässan, Guldhedens och Biskopsgårdens vattentorn och just det – Göta älvbron!
Adress:
Lorensbergsgatan 16
Hållplats
: Valand

TTASTE GATUMATEN: GOURMET KORV
När GourmetKorv slog upp ett hål i väggen på Södra Larmgatan fick man också raskt en plats i alla korvälskares hjärtan. Vildsvinskorv, salsiccia, lammfärskorv, hjortbratwurst och alla andra korvar serverade med surkål, mos eller potatissallad och samt goa tillbehör som curryketchup och chilimajo – snabbmat blir inte godare än så här. Systerfilialen i Nordstan står ut i köpgallerian som en snabbmatsoas och vi går tusen gånger hellre hit än till nån köttclown.
Adress: Södra Larmgatan
Hållplats
: Grönsakstorget
Adress:
Postgatan 26-32
Hållplats
: Brunnsparken, Lilla Bommen eller Nordstan

MURRIGASTE SPORTBAREN: ÖLHALLEN 7:AN
En ölhall med anor där fotbollsfans från alla läger förbrödras och träffas inför matcher. Ölsortimentet lider inte av elefansjukan, vilket vi kan tycka är rätt befriande. Hit går man för den insuttna, brunmurriga och genuina atmosfären. En levande sportbar av gammalt snitt, innan fenomenet sportbar konceptualiserades av stora kedjor. Har existerat så länge att staden gjort undantag för det annars obligatoriska mattvånget. Suger det i tarmen? Kila över till lika brunmurriga Kåges Hörna inne i Saluhallen mitt emot ölhallen – stekt strömming eller en kavringmacka med gubbröra rekommenderas varmt. Men den som sedan återvänder till 7:ans för snaps kammar noll – på grund av ovan nämnda icke förekommande mattvång!
Adress:
Kungstorget 7
Hållplats:
Kungsportsplatsen

 

SAFTIGASTE MAZARINEN – AHLSTRÖMS KONDITORI
Enda kvarvarande old school-konditoriet grundades 1901 kan vara det perfekta eftermiddagshänget för att kickstarta derbydagen. Småkakor som hallongrotta, vaniljhjärta eller vår favorit mazarinen görs med hantverksfeeling av egna konditorn. Har en mysig gård också, missa inte den. Hungrig? Beställ en klassisk smörgåstårta och kör en picknick i parken vid Kronhusbodarna ett stenkast därifrån på andra sidan Stora Hamnkanalen. På vägen dit njut en kulturell spis i form den forma hamnen i Göteborg som påbörjades redan 1620.
Adress: Korsgatan 2
Hållplats: Brunnsparken eller Västra Hamngatan.

HETASTE HIPSTERHÄNGET: HOLY MOLY
Andra långgatan är självklart ett givet stopp på en götebossk pubrunda. Coola amerikanska resejournalister har skrivit lyriskt om gatan som kan ha blivit lite för populär för sitt eget bästa. Men det finns fortfarande ställen dit skrålande boråsare och andra utomsocknes inte ännu hittat. Holy Moly är ett sådant hak, med mexikanskt krubb för strax över femtilappen. Ett plus är att de allra ängsligaste trendnissarna och de skäggiga pojkmännen med truckerkepsar som för gravallvarliga samtal om indieskivor från -97 fortfarande trängs på Kafé Publik och de som vill vara sig själva för en stund kan på Holy Moly avslappnat dricka en Ginger Joe utan att famla efter valfri hipsteraccessoar.
Adress:
Andra Långgatan 31
Hållplats:
Masthuggstorget

SPORTIGASTE STAMMISHAKET: STAGE DOOR
Stage Door är frölundafansens och skådisarna på Stadsteaterns favvohäng. Ibland har vi ävem sett en liten snitsig skara öisare med modsstilrena kläder. Trots det är det personalen på McDonalds Scandinavium som har rekordet på flest öl på samma nota – enligt säkra källor rörde det sig om 128 stora starka Åbro. Men det är inte för det extrema ölhävandet som Stage Door gjort sig känt. Istället är det den härliga atmosfären. Och har ni tur kommer kanske Jacob Eklund in för att svalka sin hesa strupe efter avklarad föreställning. Ta en selfie tillsammans och kvällen är gjord.
Adress:
Berzeliigatan 12
Hållplats
: Berzeliigatan

ALTERNATIVASTE ALTERNATIVET: SOLROSEN
På den gamla progg- och punkkrogen Solrosen i Haga har göteborgarna inmundigat vegokäk sedan sjuttiotalet. Trots att gentrifieringen malt ner det tidigare ruffa Haga till rena turistbroschyrdrömmen står Solrosen stadigt kvar som en av stadens mest alternativa inrättningar och väl värt ett besök. Från uteserveringen skådas tidigare postpunkens heliga tempel Renströmska badhuset som hyste klubbar, replokaler och skivbolag, idag mer känt som Hagabadet. Solrosen är jämte kinakrogen Tai Shanghai enda kvarvarande Hagahaket från den “gamla tiden” då punkare, proggare och vindrdrivna existenser på samhälles skuggsida dominerade kvarteren. Å andra sidan tycks båda ställena leva för evigt, vilken kan vara en tröst för alla nostalgiker kanske.
Adress:
Kaponjärsgatan 4
Hållplats
: Hagakyrkan

SKÖNASTE HISINGSFEELINGEN: ÖLSTUGAN TULLEN LEJONET
Ölstugan Tullen fanns först på Andra Långgatan. Nu har Ölstugan blivit sin egna kedja med pubar vid Mariaplan och Friggagatan. Området öster om centralstationen på Friggagatan, en tidigare sömnig och skamfilad gata, har börjat leva upp igen. Men bara lagom mycket. Här finns en skön brytning mellan det historiska, det skamfilade och det nybyggda, lite i utkanten, som påminner oss om Hisingen. Maten är god och redigt mättande, såväl den panerade osten som sejen är suveräna. En “god öl på fat” kan fås för 36 bagis.
Adress:
Friggagatan 27
Hållplats:
Svingeln

SEMESTRIGASTE UTLANDSHÄNGET: BAR PICCOLINO
Hål-i-väggen, espresso, ståbar, fotboll, Italien. Staden har begåvats med ett knippe espressobarer med dessa obligatoriska ingredienser som alla var och en jobbar intensivt på den autentiska känslan. Vi satsar nog ändå vår euroslant på Bar Piccolino. Häng utomhus vid muren utanför, vid detta väldigt stadsmässiga parti av Kungsgatans puckel, och njut känslan av att vara lite grann utomlands, typ i…tja, Italien. Tips: roa dig med att leta gamla och nuvarande Häckenspelares autografer på den av namnteckningar smockfulla kakelväggen. Försten som hittar Emil Wahlström kan ju bju på kompisens svarta bensin. Förresten öppnar i dagarna trendiga ölstället BrewDog alldeles bredvid, vi bara nämner det.
Adress:
Kungsgatan 10B / Lasarettsgatan
Hållplats:
Västra Hamngatan

 

 


Publicerat: 2014-05-28
Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,