Hisingen FTW avslöjar: De fem arkitektförslagen till Karlavagnstornet avanonymiserade!

Okej, det här är kanske nördigt, men snälla förlåt oss. Vi kan inte låta bli. Att undra. Vem. Som ligger bakom de fem finalförslagen i arkitekttävlingen om den blivande skyskrapan på Hisingen alltså. Därför skred vi till verket och började researcha på ett närmast maniskt vis. Juryn har nu enats om beslut, och vi kan stolt presentera, som första media i Sverige, resultatet: Vi vet vilka arkitekter som ligger bakom respektive förslag på Hisingens och Göteborgs första riktiga skyskrapa!

Vi är ju alltså inga proffs på sånt här, men med lite googlefärdigheter och enkla jämförelser, samt  konfererande med välkända arkitekturskribenten Mark Isitt, tror vi oss nu kunna koppla ihop rätt förslag till det blivande Karlavagnstornet med de fem hittills anonymiserade tävlingsförslagen.Vi tar det lite huller om buller, varsågoda, scrolla ned, läs och njut.

Vi börjar med tävlingsförslaget Nr. 5 Kyssen. Bredvid det ställer vi Londonskrapan Beetham Towers, ritad av Ian Simpson Architects. Inget snack om saken där eller? Här är vi helt ense med Mark Isitt.  Se själva:

Nr. 2. Svall då – vad ska vi säga om den? Spännande, organiskt mönster. Låt säga att vi fäster blicken på franska arkitekten Manuelle Gautrand och vad hon till exempel gjort för Louis Vuitton (bilden till höger nedan)…är vi nåt på spåren här tro? Även hennes showroom för Citrôen talar sitt tydliga språk. Mark Isitt verkar tämligen säker här, även om han envisas med att säga att han skjuter från höften. Men jo, så här måste det vara, ni ser själva här:

Fast – det är lätt att bli förvirrad av alla former och bilder. För Zaha Hadid har också ritat det här blivande skyskrapan ämnad att byggas i Rumäniens huvudstad Bukarest: Dorobanti Tower (till höger). Smärtsamt likt Nr. 2 Svall – eller inte? Vi blir osäkra här…det ska erkännas, för kolla här:

Men nej, vi står ändå fast. Den sortens mönster kan man ju hitta lite varstans…Nåväl, nästa förslag Nr. 3 Glasklart. Är fallet glasklart då? Här är vi osäkra, det ska erkännas. Det är även Mark Isitt, som nu börjar prata om Wingårdh. SOM har också ritat cirka typ en miljard olika skyskrapor i alla möjliga former – men vi hittar ett par stycken varianter av dem som har nåt snarlikt, vi kan kalla det den avknoppade toppen. Typ såhär, inte direkt samma grej, men ändå – bilden till höger alltså, ett SOM-ritat hus (till höger härnedan) på Warren Street i stadsdelen TriBeCa i New York. Och Mark Isitt bestämmer sig för att ändå gissa på SOM:

Okej, så Nr. 1 Ursa – ja men då måste väl detta vara Gert Wingårdh va? Vi kunde inte riktigt hitta nåt liknande på den här höjdnivån, men så titttade vi på lite alternativa bilder på förslaget. Kika på de mindre enheterna vid markplan, anar vi inte där Wingårdhs förkärlek för spetsiga hörn? Ser vi inte små varianter på Wingårdhs spetsiga hus, typ Universeum. Han är ju innerst inne en mjukgo naturkille också, och på Ursa ser det ju ut som om självaste Stasdsjord lagt vantarna på var tionde våningsplan eller så. Ja huset har ju även lite Universeumstematik: “Våning 24: tropisk regnskog”. Så jo, det måste bara vara hans förslag. Även Mark Isitt ger oss febrigt sitt svar helt kort: Det är Gert. Se och döm själva:

Kvar har vi nu bara Nr 4. Polstjärnan. Detta är ett formidabelt hus, det måste vi säga. Mark säger att han tror det är superstjärnan Zaha Hadid, som ju bland annat var med och tävlade om att få rita Hisingsbron. Vi säger försat att okej, det är väl kanske det, om det ändå inte är Nr 2 Svall som hon ritat. Men så hittar vi hennes Signature Towers i Dubai (bilden till höger här nedan), och saken är oskar. Inget snack om saken faktiskt. Ok, detta är Zaha Hadid Architects förslag, inget snack om saken:

Nåväl, då har vi allt klart!  Vi tackar Mark Isitt för hans benägna hjälp, samt är lite malliga över vår egen insats. Här är vår slutgiltiga lista:

VEM HAR RITAT RESPEKTIVE FÖRSLAG TILL KARLAVAGNSTORNET?

Nr 1 “Ursa”: Gert Wingårdh

Nr 2 “Svall”: Manuelle

Nr 3: “Glasklart”:SOM

Nr 4: “Polstjärnan”: Zaha Hadid Architects

Nr 5: “Kyssen”: Ian Simpson Architects

Vad tror ni – är vi rätt ute? Har ni egna gissningar – och framför allt, vilket förslag gillar ni bäst? Till helgen presenterar vi en ny experts utlåtanden om de fem förslagen. men det är inte vilken expert som helst, så mycket kan vi utlova. Håll koll på bloggen till helgen!

 

 

 


Publicerat: 2014-06-05
Taggar: , , , , , ,