Robin är ansiktet bakom Llama Lloyd – och han vet hur Hisingen luktar

Förra gången vi skrev om Robin Olsson behövde han 5665 kronor för att göra Hisingen till en vackrare plats. Pengarna trillade in via Robins crowdfunding sida, men insamlingen fortsätter. Nu är målet 25 000. För det är en hel del som ska fixas när man öppnar ett nytt fik för cykelälskare i hjärtat av Kville.

Vi på Hisingenftw älskar detta initiativ som är ett utmärkt exempel på att Hisingen är en plats för kreativa människor att förverkliga sina drömmar. Vi tog oss därför helt sonika till lokalen för det som snart kommer bli Kvilles nya hotspot för ett snack med Robin – som utöver sin blivande baristakarriär driver musik- och matbloggen Llama Lloyd, hoppat bungyjump från Eriksbergskranen, är ambassadör för Göteborgs couchsurfare, samt twittrar om Göteborgs alla dofter.

Cykelfiket är uppkallat efter bloggen som vi precis nämnde och den har Robin med hjälp av andra skribenter hållit igång i nästan tre år.

–Bloggen kom till samtidigt som jag kom på idén att starta caféet.  Målet har hela tiden varit att öppna en verksamhet med samma inriktning och innehåll som bloggen. Mat och musik i en härlig symbios, säger Robin.

På bloggen har Robin intervjuat ett oräkneligt antal artister och letar ni efter tips om obskyra indieband är LlamaLloyd.se helt rätt ställe. Livemusiken ska alltså få trängas bland kaffekopparna och cyklarna när allt är klart.

Du kommer ursprungligen från Ljungskile i Bohuslän, men när vi läser din blogg får vi nästan uppfattningen att du är mer besatt av Hisingen är oss, hur kommer det sig?

–Farsan tyckte alltid att jag var en ”motvalskärring” när jag var yngre, så det kan nog handla om det till viss del, haha. Sedan gillar jag underdogperspektivet och det lokalpatriotiska med Hisingen. Men innan jag hamnade på Hisingen så bodde jag i Camden, London och det var alltid ett väldigt liv. Här är det lugnt och avslappnat.

Som ambassadör för Göteborgs couchsurfare, har Robin skaffat sig ett stort kontaktnät över hela världen. Ambassadörsjobbet innebär i praktiken att det är han som medlar ifall konflikter skulle uppstå mellan de som surfar och de som lånar ut sin soffa. Något i praktiken aldrig inträffar. Enligt Robin har det enbart varit en incident under de senaste fyra, fem åren.
På Robins soffa har det sovit ett hundratal personer. Flera av dem har hjälp till att sponsra caféet och kan ses i Llama Lloyds instagramflöde tillsammans med sina cyklar.

–När jag har surfare på besök brukar jag ofta ta med dem ut på cykelturer och visa upp stan, något som brukar vara väldigt uppskattat. Det och ett besök på Sjuans ölhall där många brukar förundras över det faktum att de inte behöver servera mat för att sälja alkohol.

Cyklingen är något Robin brinner för och något som han tycker ska vara till för alla. Bara någon dag innan vårt möte har han anordnat ett så kallat ”slow roll” där folk cyklar tillsammans i behaglig takt, ofta med en gemensam aktivitet efteråt. Denna gång var målet Kristian Anttilas studio på Ringön, där alla bjöds på fika.

Hur cykelvänligt tycker du att Göteborg i allmänhet och Hisingen i synnerhet är?

Göteborg börjar bli en ganska bra cykelstad tycker jag. Det satsas mer nu tycker jag.
Men att cykla på Hisingen tycker jag är ännu bättre än i centrala stan. Särskilt att cykla längs älven, vid Eriksberg, det är fint.

Om inte cyklar, mat och musik skulle vara nog så är du dessutom väldigt intresserad av dofter. Ditt twitterkonto @goterborgsdofter är väldigt underhållande – och samtidigt en aning märkligt.

– Det var faktiskt så att jag kände en doft i Gottskär som påminde sjukt mycket om Mariekex. Hade tio minuter över och startade kontot. Idén hade jag fått när jag varje dag cyklade förbi doften av blyerts vid kasinot. Alla dessa dofter, men aldrig några svar på var de kom ifrån.

Några favoritdofter rent generellt?

Bladpersilja, passionsfrukt och nyklippt gräs.

Obligatorisk följdfråga – vilka dofter karaktäriserar Hisingen?

– Den enda doften som alltid finns på Hisingen är när en kör ur Tingstadstunneln och ut på Lundbyleden. Då luktar det rostat bröd. Ibland vidbränt, ibland perfekt. Jag tippar på att det är Stena Metall. Annars röker folk generellt sett mer på Hisingen, det avskyr jag. Ljuvligaste doften kan nog vara efter ett salt bad i Hästevik!


Publicerat: 2014-09-11
Taggar: