Från Knogjärns-Kville till hipsterchica krogkvarter?

I slutet av förra veckan nåddes vi av beskedet genom kvällstidningen GT – Adas lägger ner och ersätts av Ölstugan Tullen. Visst känns det lite märkligt – tanken på ett Hisingen och ett Kville, utan Adas. Krogen som på flera sätt stått som symbol och i vissa fall bekräftat fördomarna om Hisingen som ett ruskigt ställe med sunkiga pubar och tvivelaktiga figurer.

Adas är väl om vi ska vara helt krassa, för de många urgöteborgarna mest känt för sitt stökiga rykte, sitt gängklientel (förr om åren) och att de serverat en hygglig plankstek. På senare tid har väl däremot rubrikerna koncentrerats till att handla om  – det barbröstade musikerbråket.

Men allting förändras och så också Kville. Utvecklingen går snabbare och snabbare. Kanske har även vi på Hisingenftw ett finger med i spelet. Det var många som tyckte att vi var helt bäng när vi tillsammans med Nöjesguiden styrde upp premiärfest för bloggen – och något år senare en helt vanlig festkväll på just Adas. Folk skrattade och sa att det nog inte funkar med “hipsterevent” i “Knogjärns-Kville”. Ja vi skrattade förstås först och främst tillbaka åt alla som ens använder ordet hipster på allvar. Men oavsett vilket – skrattar bäst som skrattar sist säger vi.

Tre år tog det – Nu skriver Djungeltrumman/Hela Stan och Nöjesguiden om Kville som vore det värsta Neuköln. Eller förlåt, Portland – Oregon (Neuköln, Williamsburgh etc… so last year). Vi ler lite roat åt hur våra skrivande kollegor närmast vältrat sig i entusiastiskat tillrop om våra gamla favvisar Jenin Grill och Duy-Tan i snart sagt varje nummer. Det är bra, det förtjänar all uppmärksamhet.

Förvånade är vi alltså inte. Och visst – vi var tidigt ute (till och med först?) att hipstertipsa om kolgrillat och vietnamesiska delikatesser. Men den sociala statushöjningen av området, som definitivt tar ett rejält kliv i och med Ölstugan Tullen är, som i de flesta stora städer med behov av expansion och fler bostäder – oundviklig.

Så räds icke. Det är fortfarande ljusår till att Starbucks flyttar in på Kvilletorget och McDonalds i Saluhallen. Så länge expansionen av de lite mer läskiga kedjorna fortsätter sin rovdrift i Göteborgs innerstad (behöver ni exempel? tja, Palace heter numera John Scott´s, ni vet det där stället som först öppnade på Avenyn, som dök upp från ingenting och byggde en “pub” på cirka fjorton våningar och en halv miljon kvadratmeter heltäckningsmatta som slukar cirka 3 000 öldrickande killar i blårandiga lite surt luktande fredagsskjortor, Condecos och Den Franska Smärtan öppnar i varje kvarter, und so weiter und so weiter) så kan vi nog andas lugnt ute på Hisingen. Jovisst, Ölstugan Tullen är ju också en slags kedja numera kanske men vi snackar inte direkt rovdrift här….Men skulle någon ändå rädas nymodigheterna finns fortfarande gamla stabila etablissemang som Kville Biljard kvar. Å andra sidan återstår det väl att se hur lång tid det tar innan Ölstugan börjar servera plankstek…

(och om ni klickat på länken till Nöjesguidens text så kanske ni tror att vi stulit bilden från dem – ta då en titt här)

Bildlånet understryker kanske vad vi försöker säga här ovan, och vi blir inte sura för sånt, vi gillar att våra ord och bilder förgrenar sig. Men hej Nöjesguiden- ni får gärna uppge källa! Kram!

 

 


Publicerat: 2014-11-12
Taggar: , , , , ,