Malin Biller – Serietecknare med faiblesse för Fröding

Visste ni att en av Sveriges främsta serietecknare bor på Hisingen? Jo, det stämmer! Malin Biller har publicerat serier i tidningar som Pondus, Galago, Sydsvenskan, Stripburger och Kush Magazine sedan hennes karriär började 2002. Dessutom har hon släppt flera seriealbum och hennes självbiografiska bok ”Om någon vrålar i skogen” har vunnit det hedervärda priset Urhunden för bästa serieroman. Malins serier växlar mellan djupt allvar och självutlämnande humor, en kombination som gjort henne populär hos många. Själv har hon beskrivit sina serier som ”självbiografisk fantasy” – bara en sådan sak! Att hon nu bor i området kring Kvillebäcken är bara en bonus. Och av samma anledning kunde vi inte heller låta bli att ställa några frågor till Malin.

Var hämtar du inspiration till dina serier från?

– Från mitt eget liv och folk runt omkring mig. Jag tjuvlyssnar och tjuvkikar mycket. Jag får också inspiration från film och musik. Jag snor väldigt många kameravinklar och åkningar från Hitchcock till exempel. Serier är ju väldigt lika film på många vis.

Vilka serier läser du?
– Inte så många längre, måste jag erkänna. Det är väl en yrkesskada. Och så jobbar jag ju med att rita varje dag, året runt. Men jag läser gärna mina kollegor på Serieateljéns serier. Och så Johan Wanloo, Joakim Lindengren och Joakim Pirinen förstås!

För tre månader sedan släppte Malin boken ”I varje droppe är en ädelsten” som bygger på 29 dikter av Gustav Fröding. Det är med andra ord inte bara Mando Diao som kan göra populärkultur av den värmländske poeten. Boken har hon gjort på uppdrag av Frödingsällskapet. En solklar post på önskelistan inför jul, tycker vi!

Vad är din relation till Fröding?

– Gustaf har allt, från mörkaste svårmod till burlesk glädje. Eftersom jag är uppvuxen i Värmland har jag fått hans dikter med modersmjölken, så att säga. Men det var först i tonåren som jag läste hans dikter på allvar, tog dem till mig och verkligen kände igen mig i det han skrev. Det har varit det bästa arbetsåret i mitt liv!

Vad gör du när du inte tecknar?

– Jag jobbar väldigt mycket men när jag är ledig hänger jag gärna med pojkvän, familj och kompisar och jag gillar att sjunga och spela gitarr. Jag är väldigt svag för gubbrock.

Varför blev det Hisingen? 

– Det slumpade sig så. Vid Vågmästareplatsen har jag bara bott i två månader ungefär men jag trivs riktigt bra. Det är nära till ateljén och här finns allt jag behöver, plus att det är ganska lugnt och skönt här.

Har du hunnit hitta någon favoritplats? 

– Jag är väldigt svag för Wieselgrensplatsen av någon anledning. Den andas liksom 50–60-talsidyll.

Vad jobbar du på just nu?

– Just nu arbetar jag mest med att skapa en serieroman av Birger Sjöbergs bok ”Kvartetten som sprängdes”. Den ska bli Birger Sjöberg-sällskapets årsbok 2015. Så jobbar jag parallellt med andra serier och illustrationer plus att jag skriver krönikor.

Vad gör du om fem år? Är du fortfarande kvar på Hisingen då?
– Den som lever får se… Jag trivs väldigt bra här, men jag har bott på så många ställen nu. Allt från Hammarö, till Malmö, Oxelösund och London och nu Hisingen.

En sista fråga, när kommer serien om Hisingen?
– Bra idé! Det får jag försöka se till att fixa!

Avslutningsvis (eftersom listor alltid är roligt) ger vi er Malin Billers tips på Fröding-texter för noviser:
•    ”Vackert väder”
•    ”Det var dans bort i vägen”
•    ”Inga-Lill”
•    ”Lars i Kuja”
•    ”Den gamla goda tiden”

Vill ni läsa mer om Malin Biller, gå in på hennes hemsida (länk www.biller.se). (Ja, det finns fler seriestrippar där)

Fakta
Namn: Malin Biller.
Ålder: 35.
Bor: vid Vågmästareplatsen.
Familj: Pojkvän, mamma och systrar.
Bakgrund: Serietecknare, illustratör och skribent.
Blogg: billerbloggen.com
Hemsida: biller.se
Twitter: @malinbiller
Instagram: malinbiller

Foto: Julia Lindemalm


Publicerat: 2014-11-21
Taggar: