Hisingen är inte längre Sveriges fjärde största ö – och kan om femton år bli uppdelad i två öar

Imorse var det nog många orustbor som satte kaffet i vrångstrupen – Enligt SCB:s nya statistik över öar i Sverige så har en ny ö petat ner Orust från pallplatsen – Södertörn-Nacka. Tyvärr innebär detta att även Hisingen fått maka på sig. Hisingen är inte längre fyra utan femma. Nesligt så det förslår. Och vilket namn på en ö sedan – Södertörn-Nacka låter mer som namnet på en stadsdelsnämnd en en vacker ö. Den enda trösten för Orust- och Hisingsborna är väl att Tjörn hamnat nere på sjundeplatsen, slagen av en annan nykomling från ostkusten: Värmdö-Boo.

Men det är inte bara trist för alla berörda öbor. Hela Sveriges befolkning bli nu tvungna att förkasta sin rådande geografiska världsordning. Har man vuxit upp med mantrat Gotland, Öland, Orust, Hisingen, Tjörn på Trivial Pursuit-frågan “Vilken är sveriges X-största ö?” så finns det nu en del att lära om.

Problemet är bara att det i framtiden kommer att kunna bli ännu jobbigare. SCB meddelade i samband med den nya statistiken att de numera är mer strikta när det kommer till definitionen av öar. Därav de många nya öarna på listan.

Eftersom vi här på bloggen vid två tillfällen (detta och detta) väckt frågan om Hisingen egentligen är två öar, med tanke på att Kvillebäcken/Kvillen rinner rakt igenom Hisingen, så blev vi såklart oroade att denna nya hårda linje kan komma att ställa till problem för Hisingen i framtiden.

Vi tog därför och ringde upp Karin Hedeklint på SCB som tillsammans med sin kollega Johan Stålnacke tagit fram den nya statistiken.

Hej Karin, har du hunnit bli nedringd av några arga öbor ännu?

– (Skratt) Nej, det har jag faktiskt inte ännu.

Ni säger att ni varit mer strikta när ni gjort den nya statistiken för Svenska öar, vad innebär det?

– När det tidigare gjorts statistik och klassificeringar av svenska öar så har det gjorts många fler undantag i hur öar definierats. När vi tittat på lantmäteriets nya kartbilder har vi klassificerat allt som omgärdas av Lantmäteriet definition av vattendrag som öar.

Och vad är lantmäteriets definition av vattendrag?

– Det måste vara minst sex meter brett. Detta innebär att till exempel att marken med slott som omgärdas av en vallgrav på minst sex meter räknas som en ö.

Har ni ändå gjort några undantag denna gång?

– Endast ett. Det är Göta Kanal som vi bortser från. Det skulle bli väldigt märkligt om vi tog hänsyn till den.

Vi har tidigare på vår blogg påstått att Hisingen egentligen är två öar. Kvillebäcken/Kvillen rinner ju rakt genom ön. Men det är inget som ni uppmärksammat?

– Nej, enligt Lantmäteriets kartor så är inte Hisingen två öar. Antagligen på grund av att det vattendrag som du hänvisar till är smalare än sex meter. Men, om vi skulle klassa det som två öar så hamnar ju Hisingen ännu längre ner på listan, det vill ni väl inte?

Nej för tusan! Vi är väldigt glada att fortfarande vara en ö. Även om det hade varit väldigt kul att få kalla dem Hisingen och Hisingtvå.

– Ja, det är klart.

Men om någon skulle vilja sabotera för Hisingen och bredda Kvillebäcken till minst sex meter hela vägen, skulle då vi omklassificeras nästa år?

– Nej, den senaste genomgången av svenska öar gjordes för femton år sedan, och det är först om ungefär femton år framåt i tiden som vi kommer att titta på det här nästa gång.

Vattennivåerna i Göteborg kommer ju med all säkerhet att höjas framöver, och därmed höja och bredda vattenmängderna i Kvillebäcken. Om Kvillebäcken är minst sex meter bred om femton år, kommer ni att omklassificera Hisingen då?

– Det få vi se då, men det sker ju en landhöjning också.

Okej, det känns ju tryggt. Inte.

Slutligen vill vi fråga dig hur det känns att vara ansvarig för att hela Sveriges befolkning nu får lära om och lära rätt gällande svensk geografi?

– Det känns tryggt. Vi har bra statistik och jag litar på den. Om vi har ändrat på världsordningen så är det ändå till en bättre världsordning, (skratt).

– Och det är inget fel att vara femma på listan, Hisingsborna vara stolta över själva ändå.

Tack Karin!

Här finns rapporten att läsa i sin helhet.


Publicerat: 2014-12-16
Taggar: ,