Hisingens kändisgravar del III – Drottning Hackas grav i Säve

Den hejdlöst populära följetongen Hisingens kändisgravar som många av er bekantade er med här på bloggen för knappt ett par år sedan, återuppstår! Vi drar igång vinjetten med en riktig rysare: Drottning Hackas grav. Läs vidare!

Som sagt var, ni har kunnat läsa om såväl Palmeprivatspanaren mm Ebbe Carlsson och skådislegendaren Kent Anderssons respektive kändisgravar. Drottning Hacka var en slags superkändis sisådär 3 500 år f Kr. För att sätta den tiden i perspektiv, låt oss kort nämna något om vad som kokade på andra håll på planeten Jorden vid den tiden: staden Ur grundas i Mesopotamien, hieroglyferna introduceras och Stonehenge byggs. För att nämna några grejer. Nåväl, åter till Hisingen!

Drottning Hackas grav är minst lika spännande som Stonehenge. Drottning Hacka är en karaktär som återkommer i många sägner från Västsverige. En av de mest kända av dessa berättelser är den som också förklara varför drottningen fick smeknamnet Hacka. Det skedde under en tid då det rådde stor hungersnöd i Västsverige. Drottning Hacka var gift med en kung som tyckte att det bästa sättet att lösa hungersnöden var att döda var tredje människa så att maten skulle räcka åt de andra. Drottning Hacka tyckte denna idé var ganska dålig och föreslog istället att alla undersåtarna borde få varsin hacka och lite korn att så, och på så sätt kunna fixa mer åkermark att odla på. Kungen tyckte att det lät som en bra idé och så fick det bli.

Det finns flera platser som anses vara drottningens gravplats, men den mest kända är den så kallade Svensbydösen i Säve socken. En dös är en form av megalitgrav och just denna tros ha uppförts runt 3500 år f.Kr. Under denna tid låg den vid havskanten eftersom havet då stod högre upp än idag. Dock flyttades dösen 1979 från sin ursprungliga plats och placerades ungefär tio meter längre österut. Anledningen till flytten var bygget av en bilväg och året dessförinnan, 1978, gjorde en arkeologisk undersökning av dösen. Man kom då fram till att dösen tyvärr skadats ganska mycket på grund av diverse skattletare som letat efter en sägenomspunnen guldring som sades ligga i graven.

 

 


Publicerat: 2015-01-30
Taggar: , , ,