Hisingens mest intressanta träd

Vid Torslanda kyrka kan man hitta den så kallade tusenåriga linden. Trädet är fridlyst, så knipsa inga kvistar, men ta gärna en promenad förbi och förundras över dess väldiga rotsystem och många stammar.

Huruvida linden verkligen är hela tusen år är oklart, men man vet med att den i alla fall är minst 800 år gammal. Själva Torslanda kyrka är ungefär lika uråldrig. Byggnaden uppfördes någon gång under 1200-talet och är i och med det en av de äldsta kyrkorna i Göteborg. När kyrkan började byggas var den tusenåriga linden alltså bara ett litet skott bredvid byggplatsen. Det är oklart om den planterades medvetet eller redan slagit rot där naturligt.

Känt är i alla fall att man under medeltiden använde lindblommor som te eftersom det sades hjälpa mot förkylning och verka svettutdrivande. Träet var även användbart till att göra korgar, mattor och annat snideri.

Vill du åka och hälsa på linden? Närmaste busshållplatserna är Torslanda Torg och Hembygdsgatan.

Foto: Archird


Publicerat: 2015-02-17