Lundby ökar mest i Göteborg – igen. Men räcker det?

Det rekordbyggs äntligen i Göteborg, och under året 2014 fick staden ett nytillskott på 2017 bostäder. 656 av dessa bostäder blev klara i Lundby på Hisingen, och det innebär att stadsdelen fortsätter för tredje året i rad (minst) att vara den stadsdel som växer mest i hela Göteborg.

Det växer så det knakar i Lundby, och givetvis är Kvillebäckens framväxande en starkt bidragande orsak. Lägg till kommande satsningar i Frihamnen och Backaplan och visst ser det ut att bli mer puls i området, något som vi tror oss våga säga lajk på – det är ett flackt område vi snackar om, befolkningstätheten är här jämförbar med en svensk småstad på sina håll…(inget ont om småstäder, vi älskar dem, men vi gillar också begreppet STAD, och vi tror på stadens vitalitet och kraft, och man vill väl ha en stadsmässig känsla när det byggs stad?

Dessa tankar kom över oss när vi läste dagens GP, som berättade om Wallenstams många projekt på Avenyn. Man kan ha många synpunkter på hur denna byggherre närmast skaffat sig ett monopol på fastigheter längs Avenyn – och därmed stor makt över den gamla luggslitna paradgatans utveckling och innehåll – men nånting händer där i alla fall. Kanske till det bättre. Bio Göta är definitivt till det bättre. Och att den gamla miserabla skräckgallerian Port Avenue försvann är nog alla glada för. Detta att stora internationella vaumärken som Nespresso och Tommy Hilfiger flyttar in – har de koll på flödena längs de hutlöst breda trottoarena undrar man nästan lite oroligt?

Räcker det med snygg bronsfasad och flagshopstores för att skapa en ny urban puls? Är inte risken överhängande att det blir en slags stadslika Potemkinkulisser – eftersom tätheten i kringområdet är tämligen påver. Hela Heden står där, tom och lerig, det pratas nu äntligen om att bebygga en tarm av hus längs Engelbrektsgatan, men mer än så blir det väl inte…så hur ska ett riktigt myrrande stadslikt folkliv komma ifrån? Vi ställer oss frågande, vi har inte svaret men vi undrar sannerligen…den folktomma gata vi idag känner som Kungsportsavenyn är ju endast levande några timmar på fredags- och lördagskvällar och då rätt uteslutande fylld av företrädesvis yngre människor, inte så urbant det heller.

Så tillbaka till Hisingen – vi vill ha myller, blandningar av fölk, blandningar av gammalt och nytt,  stadskvarter i blandade städer, vi vill ha mer mer mer människor i området – för endast så blir kvaliteten på stadslivet levande och spännande. Men ökningen i Lundby – räcker det för att leva upp till alla stolta ambitioner att skapa en helt ny del av Göteborgs stadskärna? Vi hoppas, men vi vet inte.

(Statistiken kommer från Fastighetskontoret)

 

 


Publicerat: 2015-02-18
Taggar: , ,