Så ska framtidens Hisingen se ut år 2105

Ni minns säkert när vi pratade med stadsarkitekt Björn Siesjö förra året, och hur han levererade onelinern “Hisingen är det nya svarta”. Han bedyrade därpå att här kommer det att byggas väldigt mycket eftersom det är här citykärnan på allvar kan expanderas. Frågan är: Kommer Hisingen bli Göteborgs uppsida i framtiden? Ja, påstår vi, och menar att det som nu krävs är modet och orken att blicka framåt – minst 90 år!

Precis som stadsarkitekt Siesjö sade så skapas ett nytt norra city där hela centrala Hisingen finns med:

* Det blir ett nytt Backaplan, byggt med bostäder och en annan typ av handel.

* Frihamnen med uppemot 15 000 boende och lika många arbetsplatser.

* Snart färdigbyggda Kvillebäcken, som fullständigt omvandlat ett tidigare nergånget område.

* Lindholmen och Eriksberg on top of it, där det växer fram nya bostäder i parti och minut.

Det ska alltså tokbyggas på Hisingen framöver, utöver allt som händer redan idag. Dagens Industri har utnämnt Hisingen till det mest prisvärda området i landet och ändå tror vi inte att den riktiga booomen kommer förrän det byggs fler broförbindelser. Hisingen behöver befrias från oket av att se sina olika områden kringskurna av trafikleder, men vi är gärna optimister.

Vi tror och hoppas på att man vågar ta ut svängarna på Hisingen. Vi älskar gammal beprövad kunskap om blandstad och kvartersstad, i kombo med modernt hållbarhetstänk, men vi vill också se experiment och galenskap. Hisingen saknar i princip museala stadsmiljöer och lämpar sig därför extra bra för urbana projekt som pekar rakt in i framtiden.

Hisingen borde byggas djärvt, nytänkande och experimentellt – allt annat vore ett förfärligt slöseri med enorma möjligheter och ytor, inte sant? Vi behöver inte tjugo Porslinsfabriken-områden till i alla fall, så mycket kan ni skriva upp.

En av de aktörer som satsar mest på att bygga på Hisingen är HSB Göteborg, som i samband med sitt 90-årsjubileum i år passar på att introducera ett experimenthus som ska staka ut vägen för framtidens boende, Living Lab:

HSB Living Lab planeras som en flyttbar byggnad med fem våningar. En boendedel med studentbostäder och en utställningsdel där det kommer att rymmas kontor, möteslokal, show room för forskningsresultat, tvättstuga och mycket mer.

Det är ett unikt projekt där helt nya tekniska och arkitektoniska innovationer ska testas under 10 år. Tester som ger HSB ny kunskap för framtida byggande av bostäder. Huset kommer att stå klart för inflyttning 2015. I huset kommer det att finnas cirka 40 lägenheter där de boende (studenter och gästforskare) kommer att leva i en ständig föränderlig och utvärderad miljö. Allt medan forskningen pågår. Hur kan vi spara på resurser och energi? Hur ska vi laga mat, tvätta och hur skapar vi en hållbarhet som passar vårt klimat – idag och imorgon? Dessa och många andra frågor kommer att få sina svar i experimenthuset på Chalmers i Göteborg.

Den innovativa ådran hos HSB Göteborg har funnits i det kooperativa bostadsföretaget sedan starten 1925 – de var först eller väldigt tidiga med sådant som sopnedkast, dagisverksamhet och bredband under de första 90 åren. Kan måhända en rulltrappa från Backaplan upp till månen vara nästa steg?


Så ligger det till – och låt detta inspirerande och fantasieggande förhållningssätt till boende sprida sig även till stadsplaneringen för Hisingen! Nåväl, vi sätter punkt där, men undrar – hur vill ni att framtidens Hisingen ska se ut? HSB Göteborg fyller 90 år i år, om ytterligare 90 år skriver vi 2105. Vad tror ni – kan Hisingen då vara uppsidan av Göteborg, den del av city som det rör sig på? Det är inte osannolikt. Vi tror det. Vad tror du?

 


Publicerat: 2015-03-09
Taggar: , , , , , , , , , , ,