Det svarta guldet finns i Kvillebäcken

Det händer mycket på och kring Gustaf Dalénsgatan nu. Alldeles nyssens öppnade till exempel kaffebaren Alkemisten, och det visar sig vara en alldeles oförställt charmant litet ställe för gott, ekologiskt kaffe. Häng med in!

En av de trevligaste fasaderna på de många nybyggda kåkarna längs Gustaf Dalénsgatan finner man på nummer fjorton. Träpanelerna bryter av mot många av de aningen strömlinjeformade huslådor som dyker upp i Kvillebäcken. Det ser lite mer organiskt levande ut helt enkelt. Passande nog har Alkemisten Kaffebar & Kaffe precis flyttat in i hörnet. 

Kristian heter en av de figurer som ligger bakom Hisingens senaste och troligen hippaste kaffesatsning. Han berättar att de bara jobbar med ekologiskt och hundra procent spårbart kaffe. Av eget märke. På Alkemisten ska kaffebönorna vara top notch, men även hantverket ska vara på högsta nivå. Givetvis har man som ambition att hushålla resurser, använder säsongsbetonade råvaror och jobbar med lokala nätverk, som anstår varje ny uppoppande kaffebar i denna era. Och – på Alkemisten kan du köpa deras eget kaffe, bara en sån sak!

– Vi ser kaffet som svart guld – det är viktigt för oss att ha bra koll på tillverkningsprocessen i alla led.

Namnet Alkemisten kan också spåras till denna grundsyn på hantverket – en alkemisk process som går från bonde till kaffekopp, för att skapa maximalt njutbara smakupplevelser inne på kaffebaren.

Er utsände beställer in en kopp bryggkaffe, som ju numera har fått en värdig uppgradering i modern kaffekultur. Det är inte av den vanliga mörkrostade typen, men smakerna är desto djupare, intressantare. Ja faktum är att det är den godaste lilla kopp bryggt kaffe vi haft glädjen att sörpla i oss på mycket länge. Eftersom vi nyss ätit lunch testar vi varken den lockande mackan med hemmagjord hummus, tomat, ruccola och syltad lök eller surdegsmackorna med ägg, men de ser rent visuellt synnerligen lovande ut: 

Möjligen är Alkemisten det definitiva genombrottet för den mer än lovligt märkliga hipsterkulturen på Hisingen, vi har ju både skojat, bråkat, ironiserat och ärligt talat längtat lite efter detta – för blandningens skull tror vi det behövs mer än tradarfik som stänger klockan 10 på förmiddagen och krovkiosker för att skapa ett bra utbud – men vi vill givetvis aldrig aldrig aldrig att klassiker som Rosa-Mi eller Ali Baba jagas iväg från Kvilleområdet på bekostnad av hipsteroaser.

För eventuella puritaner och gubbigt gnälliga figurer som tycker det mest var bättre förr (vi älskar er, så ta det som en komplimang) kan vi berätta att Alkemisten faktiskt öppnar klockan sju på morgonen, arbetsfikstyle minsann (i ärlighetens namn ska det redovisas – se kvitto nedan – att en liten kopp bryggkaffe kostar 28 pix, kanske inte lika arbetarfikstyle, men låt oss då påpeka att kaffet inte bara smakar utsökt utan också är producerat under utsökt sjyssta villkor, ok?), vilket ytterligare stärker vår känsla att den trevliga kaffebaren är så mycket mer än en dagslända – det känns geniut, genomtänkt och sympatiskt. Kanske är det också därför proggfaktorn inne i lokalen är så hög under vårt besök – tämligen höga poäng på färgglada sjalar-index helt enkelt.

Sammanfattningsvis kan vi väl säga så här – jodå, vi fann det svarta guldet på Gustaf Dahlénsgatan 14.

 


Publicerat: 2015-03-26
Taggar: , , , , , , ,