Stadsbyggnad på Hisingen prisas för tredje året i rad

Hisingen is where the stadsutvecklings-action is! YIMBYs årliga stadsbyggnadspris till personer och organisationer som bidragit till en bättre stadsutveckling i Göteborg, går för tredje året i rad till Lundby och Hisingen. Årets pristagare är nämligen Ola Serneke, för initiativet att planera tät och hög blandstad på Lindholmen,och förstås Nordens högsta skyskrapa på samma område.
– Äntligen börjar folk förstå att det här blir av och att det kommer att gynna Göteborg, säger Ola Serneke själv i en kommentar till Hisingenftw.

YIMBY är ju nätverket som slåss för den goda stadsutvecklingen med tät levande blandstad, och en av de mest välrenommerade mediala rösterna i sådana frågor i Göteborg. När de alltså genom en omröstning bland medlemmarna ska kora årets YIMBY-pristagare väljer man för tredje året i rad en vinnare med anknytning till Lundby och Hisingen.

Första året gick YIMBY-priset till Håkan Cullberg och Tomas Lundberg för initiativet Viking Green City – stadsplan för Frihamnen.  Förra året landade samma pris hos arkitekterna Gustav Appel, Joakim Häggström, Emma Hedenryd och Roland Sundell för Kville saluhall.

Och i år då, ännu en gång prisass ett fenomen med anknytning till Lundby, Hisingen, uppenbarligen den plats i Göteborg där stadsutvecklingen är hetast: Ola Serneke, för sitt planerade bygge med blandstad på Lindholmen och Karlavagnstornet. Juryns motivering:

“För det uppfriskande och utmanande initiativet att planera tät och hög blandstad på Lindholmen, vilket ger framtidshopp för Göteborg och Hisingen. Som grädde på moset Nordens högsta skyskrapa, Karlavagnstornet, en viktig och spännande markering av att det är här det händer. Handlingskraftige entreprenören Ola Serneke visar vägen framåt, en energikick som Göteborg så väl behöver.

Ola Serneke är glädjerusig när han kommenterar utmärkelsen till Hisingenftw:

– Man blir riktigt glad av detta. Jag har ju länge kämpat för detta i “kraftig motvind”. Allt från privatpersoner, myndigheter samt politiker som tidigare varit emot. Äntligen så börjar folk förstå att detta verkligen ska bli av samt att det också kommer gynna stadsutvecklingen, samhället och Göteborgs attraktionskraft. Jag tror även detta kommer generera mer än folk tror av positivism – alltså att folk börjar tro på Göteborg igen.

Dessutom går juryns hedersomnämnande också till Hisingen, närmare bestämt till stadsbyggnadskontoret (handläggare Tore Hjelte och Magnus Uhrberg) för planen med kvartersstad vid Rambergsvallen.


Publicerat: 2015-03-31
Taggar: , , , , , , ,