The Original Ali Baba – alltid något extra

Det var dags för återbesök på en av Hisingens och Kvillebäckens mest älskade institutioner – Ali Baba. Tvivelsutan stans bästa falafelställe, som också gjort sig känt för slogans som “Alltid något extra” och “Ali Baba mer än du ser”. Den älskvärde innehavaren gör förstås sitt för showen, om än med den lätt bedagade charm som man kan tänka sig en artist som gör sin rutin, ännu en gång, för publiken. 

Vi säger bara så här – det nya Kvillebäcken är ett faktum, och vi hoppas att de som varnar för ett segregerat område inte får rätt. I bästa fall smälter områden och kvarter och mänskor ihop, det är vad vi hoppas på. Symboliskt tror vi att det är bra om inte allt det gamla sopas bort. Ett Kville City utan Ali Baba på Färgfabriksgatan är till exempel otänkbart.

Denna låga lilla grillkioskbyggnad på parkeringsplatsen utanför ett mattland och en färgbutik är en viktig del av området. Anledningen är förstås sympatiske Nazih Elsheikali, som drivit Ali Baba sedan 2001. Hans falafel är vitt omtalade, och det med rätta. Han gör falafelrullarna omsorgsfullt och med kärlek, medan svetten rinner i pannan inne i det varma trånga köket. Falafeln är typisk fattigmans enkel streetfood från mellanöstern, men den kan göras med stor finess och känsla.

Den som har bråttom kan ju ta o stila sig, stress biter nämligen inte på Nazih. Däremot bjuder han gärna på lite show, alltid iförd sin röda keps, och hans förkärlek för sina slogans och annorlunda ordpoesi är en del av upplevelsen. För den som vill ha sin rulle med en blandning av de olika såserna, får då veta att det är en “Alingsås” som är på ingång. Vill samme kund ha en tallrik med feferoni bredvid sin falafel så serveras den med ett leende och repliken “alltid något extra”.

När vi ber att få fotografera den hårt arbetande kioskinnehavaren, preppar han sig omedelbart med ett par till kepsen matchande röda solglasögon. Hans tillmötesgående stil är förstås oerhört generös, men vi drabbas nästan av lite dåligt samvete. Känns som att han gjort och gör denna rutin dagligen för att tillfredsställa publikens förväntningar som…tja, jämförelsen haltar förstås men tänk en åldrande Alice Cooper på turné i övre medelåldern med nån stackars höna som ska få sin nacke avbiten för att publiken ska få sitt….eller…tja, en Ringo Starr som dyker upp i en tv-show och kör sin crazyrutin.

Dock ska det slås fast att på Ali Baba är kvaliteten lika bra som alltid, och här finns sannerligen inget chanserat artisteri, så jämförelsen var som sagt dålig, till och med rutten. Har du inte besökt Ali Baba, ta dig hit i vår, avnjut en falafel i solen och blicka ut över en stadsdel i förändring men med bestående utropstecken.

Ringo Starr – alltid att lita på.


Publicerat: 2015-04-09
Taggar: , , , , ,