Hisingens mest intressanta växt

Här kommer ytterligare ett spännande inlägg för alla växtälskare som inte kunde få nog av den tusenåriga linden!
Hisingen har nämligen många växtuella hemligheter och överraskningar i sitt bagage. Idag fokuserar vi på den lilla plantan knölnaten!

Knölnaten är en fridlyst växt som blivit mer och mer ovanlig i Sverige. Faktum är att den bara växer på två ställen i landet, Mölndalsån och Kvillebäcken!
Knölnaten kan verka obetydlig i sin storlek och utseende men dess sällsynthet gör den till en raritet i Hisingssammanhang.

Knölnaten gillar grunda sjöar och dammar eller vattenfyllda diken. Den räknas som en ört och lever precis under vattenytan och kan därför vara lite svår att få syn på. Den känns igen på sina smala, knappt en millimeter breda, blad och dess smala, greniga form. Knölnaten kan se lite ut som hår och logisk nog betyder dess latinska namn, trichoides, just hårlik.
Knölnaten har tidigare förekommit i vissa delar av Skåne, men har sedan dess försvunnit därifrån då dess föredragna växtplatser vuxit igen eller på andra sätt försvunnit. Ett exempel på en föredragen växtplats som försvunnit är de så kallade märgelgravarna. En märgelgrav är en grop (som blivit vattenfylld) som grävs i syfte att få upp märgel (en typ av kalksten) som man sedan använder som jordförbättringsmedel. I och med det moderna jordbrukets framfart grävs det inte så mycket märgelgravar längre och knölnaten blir missnöjd.

I Göteborg har knölnaten med säkerhet existerat sedan 1878. Antalet växtplatser var som flest 1995, men har sedan dess varit på nedgång. Nu hänger knölnaten främst i Kvillebäcken, som sagt. Naturvårdsverket har som mål att knölnaten ska finns på minst tre platser i Göteborg år 2025. Detta ska uppnås genom att skydda dess nuvarande växtplatser och dessutom försöka plantera in den kräsna lilla växten på andra ställen.

Så nästa gång ni är ute och spatserar längs med Kvillebäcken, håll då utkik efter denna intressanta lilla planta.

För den som vill veta mer om knölnaten och hur man kan jobba för att bevara den, här finns en handlingsplan från Göteborgs Stad!

Bild: T. Voekler


Publicerat: 2015-04-22
Taggar: , , ,