Vi besökte Retrospelsmässan

I helgen var det återigen dags för Retrospelssmässan i Eriksbergshallen! Hisingenftw var såklart på plats för att kolla läget. Besökarantalet slog i år nytt rekord med runt 3700 personer som ville bli nostalgiska, rota bland fynd, spela spel eller bara mingla runt. Hisingenftw har tidigare skrivit om mässan här och här

Knökat på mässgolvet.

 

Mässhallen var fylld med spelkonsoler, arkadmaskiner, försäljningsstånd och tävlingar på storskärm. Vid de olika stånden kunde man fynda bland spel av alla de sorter, kläder, prylar och konsoler. I ena hörnet av lokalen fanns det även en pysselhörna där man kunde göra sina egna pärlplattor med valfritt retromotiv, vars pixelart verkligen kommer till sin rätt med just pärlplattor.

Pärlplattekonst.

 

Längre bort fanns en scen uppbyggd där olika turneringar, i exempelvis Bomberman, visades på storskärm för publik. Vid sidan av detta fanns även en mindre storskärm där så kallade Speed Runs hölls, i allt från Zelda till Super Mario. Det fanns även chans att bli fotad i sin eventuella cosplay, något som många av besökarna verkligen hade gått in för.

Nina, tillsammans med Skull Kid.

 

På mässgolvet träffade vi på Nina som har varit på mässan tidigare år.
Vad tycker du om mässan?
– Jag tycker det är kul att gå runt och kika, det är alltid något nytt man hittar! I år var pappa med för första gången och blev helt nostalgisk över alla gamla arkadmaskiner och konsoler som han kände igen. Till exempel hade hans regemente det första Pong-spelet!

Sayam spelar Doom.

 

Och här sitter Sayam och spelar lite Doom.
Hur är det att vara här för första gången?
– Jag tycker det är väldigt trevligt. God stämning och skön atmosfär. Jag får härliga nostalgiska vibbar av att spela gamla spel från min barndom.
I bakgrunden syns Mitch och Nikolaus. De fick köa i nära på två timmar innan de kom in i mässhallen, men tycker att det var värt det i slutändan. Retrospelsmässan blir trots allt populärare för varje år som går.

Turnering i Bomberman.

 

Vi snackade också lite med Robert Kreese, en av medarrangörerna för mässan.
Varför har intresset för retrospel ökat så enormt just nu?

– En förklaring kan ju vara att den generationen som växte upp med dessa spelen nu blivit vuxna och fått egna barn som de vill visa vad de själva spelade som unga. Mölndals Museum har ju till exempel en utställning om 80-talet som blivit väldigt populär, många går dit och blir nostalgiska och drömmer sig tillbaka till sin barndom. En annan anledning kan vara att det inte finns så många andra större spelmässor. Nu finns ju Gothenburg Games också, som kommer till Svenska Mässan i november. Vi kommer vara med på ett hörn där också, med en liten retrodel bara.

Zelda och Link var på plats.

 

Och om Hisingen hade varit ett spel, vad hade det då varit för typ av spel?

– Kanske varit ett äventyrsspel? Det är ju lite det man tänker på när man hör Hisingen. En gång skulle jag åka ut till någon kille som sålde Xbox-spel långt ute på Hisingen. Innan det hade jag en bild av att ön tog slut strax efter Hjalmar Brantingsplatsen, men Hisingen är ju jättestort! Jag hamnade långt ute på landet och knackade på vid en liten stuga och där bodde alltså den här snubben med spelen.

Robert Kreese säger att han gillar tanken på att göra spel av verkliga miljöer. I slutet av 90-talet gjorde han till exempel en bana i det gamla CS. Banan var baserad på köpcentret i Mjölby, orten Robert kommer ifrån, och banan är fortfarande aktiv. För den som är intresserad heter den DE_mjolby.

– Jag försökte under denna tiden också pitcha idéen med verkliga miljöer för olika spelföretag, säger Robert. Nu hade de ju byggt om köpcentret sedan dess och det första jag tänker är nej, nu har de förstört min bana!

Här kan ni även kika på en trailer för filmen Fyrkantiga Ögon, som handlar om retrospelandet i Sverige. Filmen hade premiär på mässan och finns endast tillgänglig i en begränsad och numrerad Collector’s Edition.


Publicerat: 2015-05-18
Taggar: ,