Quebec är egentligen Kvillebäcken

Hisingen verkar ha haft ett större avtryck på världen än vad man kan tro! Senaste ryktet bloggen sniffat upp rör vikingar, algonkiner och Quebec.

Först måste man fråga sig vad namnet Kvillebäcken kommer ifrån. Ordet Kville nämns första gången år 1554, men stavades då Kuillen. Stavningen ändrades sedan några gånger, Qwilla år 1655, Quillen år 1757 tills det slutligen landade på Kvillen år 1833. Ordet betyder helt enkelt ”sidogrening av bäck eller å”.

Eftersom Kvillebäcken länge varit en viktig kommunikationsled, särskilt under vintern då man kunde frakta tunga laster på isen, så tror man att namnet, i någon form, varit aktivt redan under vikingatiden.

Herman Lindquist, den kände historikern, har bland annat rett ut lite av detta. Han berättar om hur fransmännen under 900-talet tröttnade på alla plundringar av vikingarna. För att få slut på detta lät de vikingahövdingen Gånge-Rolf bli fransk hertig i Normandie. Normandie är ju bara det ett namn skapat av att det i denna del av Frankrike bodde så många nordmän. Därför finns det i Normandie många namn som härrör från Skandinavien såsom Troude (Torvald) och Tostain (Torsten). Många namn slutar även på ord som –lund och –bäck., därav Quebec, som då skulle härröra från Kvillebäck.

På något vis ska alltså Kvillebäcken och dess forna vikingar vara ansvariga för namnet på en stor del av dagens Kanada.

Det finns dock andra källor som förstör denna lokalpatriotiska teori och menar att namnet Quebec kommer från ett ord för ”sund” eller ”avsmalning” på ett språk som talas av algonkinerna. Algonkinerna är en av Nordamerikas många ursprungsbefolkningar och deras språk kallas Omàmiwininìmowin och de är dessutom kända för att ha varit fransmännens allierade under krigen mot Storbritannien.

Hur det hela egentligen ligger till låter vi vara osagt, men ni vet vad de säger. No man is an island…

 


Publicerat: 2015-06-16