Svankälla – våtmarkspark i exklusiva radhuskvarter

Svankälla våtmarkspark är en gömd hisingspärla som vi varmt vill tipsa om. Vi vet att vi kanske får ett par arga mail från några Gerrebackabor som vill ha sin lilla hemlighet för sig själva, men tro mig, det struntar vi i.

För det är till den pittoreska villaidyllen Gerrebacka du får bege dig om du vill besöka Svankälla Våtmarkspark. Precis intill radhusen, som just nu går loss på omkring en fyra miljoner, ligger alltså denna park. Och väl på plats ter sig dock staden som om den vore på mycket långt avstånd.

Runt den centralt belägna “sjön” löper en rullstolsanpassad grusväg. Från en brygga samt ett gömsle, båda placerade på olika platser runt vattnet går det att observera naturen och djurlivet. I vassen lurar hägern och luften ovanför kan man med lite tur få syn på en brun kärrhök. I vattnet finns både vattensalamander, men framför allt vanlig groda och åkergroda. Huvuddammen är fylld av fisk, damruda närmare bestämt, och det är fritt fram att fiska.

Hur kommer det då sig att detta lilla träskparadis ligger just här? Jo, på 1700-talet dikades området ut av bönder, och 1917 startade en man vid namn John Albert Ahlbäck en fiskodling på platsen. Här odlades bland annat karp, ruda och regnbågslax, samt blodiglar som användes inom sjukvården. Under andra världskriget gick affärerna alldeles lysande, men efter att åren gick och efterfrågan sjönk så lades slutligen odlingen ner 1974. Efter det växte området igen, men på grund av att många fågelarter trivdes i området togs beslut om restaurering. 2003 kom så de byggnader som finns runt sjön på plats, även om fågeltornet som finns utsatt på kartan har brunnit – faktiskt fler en än gång (håll utkik efter pyromaner!).

Idag är området ett mycket omtyckt rekreationsområde och en av Göteborgs bästa platser för fågelskådning. Och vill du resa hit med buss så är hållplatsen Gerrebacka Gård och Rosa express bästa tipset. Bilen parkerar du enklast på den lilla parkeringen en bit upp på Svankällevägen. Och cykel kan du såklart parkera typ överallt, men framför allt cykla på var du vill.

Kuriosa: Gerrebacka är en stadsdel som har vuxit ihop med den äldre stadsdelen Mysterna, som fått sitt namn från det gamla ordet myst – som föga förvånande betyder liten mosse


Publicerat: 2015-06-30