Herr Skyskrapa köper Säve flygplats – men räcker pengarna till Karlatornet?

Serneke Group med Ola Serneke i spetsen har på kort tid synts i en del riktigt stora spektakulära byggprojekt, som nyligen invigda Prioritet Serneke Arena i Partille, Nordens största multisportanläggning vars budget låg på 800 miljoner kronor. Och det är bara ett av flera betydande och megastora byggprojekt som Serneke Group är involverade i. Vi undrar bara – hur mycket pengar finns det att investera, och räcker kosingen till att uppföra Karlatornet? 

Jo men alltså det verkar gå bra för Sernekegruppen, projekten radas upp, utöver den väldiga idrottsarenan byggs även Kulturrum även det i Partille, man bygger också kommande Gamlestadens resecentrum, nya kontor och verkstad för SKF, nyligen avslutades bygget av nytt kontor för Göteborg Energi och ett stort jädra antal till byggprojekt i hela landet.

Kort sagt, det ångar på. Idag trumpetar GT ut att Serneke vill köpa även Säve flygplats. I vilket syfte framgår inte, men artikeln kommenterades i ett samtal som vi tjuvlyssnade till på lunchen idag, då en person med viss insyn i byggande i denna stad som muttrade nåt i stil med – ja, hur går det nu med skyskrapan Karlatornet, det kostar ju galet mycket att uppföra byggnader på den höjden, kommer det verkligen att genomföras…?

Vi har själva ställt oss frågan här på Hisingenftw, och för all del, vi ringde ju även upp huvudpersonen Ola Serneke själv för drygt ett år sen och ställde honom mot väggen. Han svarade då exklusivt till oss:

Vi känner oss helt trygga i denna process och det är inget vi skall falla på. Alla ställer sig frågan om det inte blir för dyrt att bygga högt – svaret är enkelt, ja om man bygger som Turning Torso och med konstant icke repetition. Det ska vi inte göra, utan ta lärdom av alla andra välbyggda höghus i världen som blivit bra byggda till rätt pris.

Med stenhård kontroll i alla skeden från dag 1 samt med en hög prefabriceringsgrad, så skall vi absolut lyckas med detta. Vi kommer ha med rätt expertis från de större projekten i världen så att detta projekts uppförande skall gå så smidigt som möjligt. Ser fram emot första spadtaget 2016 !”

Men sedan dess har det trillat ut miljoner efter miljoner i andra byggprojekt. Och vad bjuder den framtida världsekonomin? Vi säger: Kina. Kombinerat med den svaga råvarusektorn. Det luktar recession lång väg här. Så frågan vi överhörde under tuggandet på en trist och torr taco ringer fortfarande i öronen: skrapa eller inte skrapa, hur blir det med den saken? Mörknar det möjligen över horisonten över Lindholmen?

 


Publicerat: 2015-08-24
Taggar: , , , ,