Hisingens äldsta HSB-förening allt annat än mossig

Då och nu. Kåkarna på Guldpokalsgatan har legat i framkant såväl när de byggdes på 1940-talet som idag. Då var Guldpokalen i Rambergsstaden den första HSB-föreningen på Hisingen, året var 1946. I år fyller ju HSB Göteborg 90 år och den snart 60-firande föreningen är värd ett grattis, tänkte vi och slog en pling till den gyllene Guldpokalen för att kolla läget.

1940-tal                                              2010-tal

Trevåningshusen på Guldpokalsgatan utfördes i dåtidens top notch-standard – gasbetong av sand, kalk och cement. I Guldpokalen byggdes även ett antal trerumslägenheter, förutom de vanliga ettorna och tvåorna. HSB hade övergett landshövdingehusen och de kringbyggda gårdarna bakom sig. Utvecklingen har för all del gått framåt sedan dess, men vissa värden består och är kanske till och med hippare än nånsin?

Emma Åberg är ordförande i bostadsrättsföreningen och är inne på samma spår. Som bilderna visar är det hög retrofaktor på den lilla gatan.

Något som lockar hipsters?

– Absolut. Det börjar komma nu. Efter Kville så tror jag att det här området kommer. Det är ju 50-talskök och trägolv och sånt som många gillar. Dessutom kan man ju i princip se Häckens hemmamatcher från balkongen, säger Emma och skrattar.

Eftersom det är många små lägenheter i föreningen bor här både äldre och yngre, men inte så många barnfamiljer.

– Det blir möten över generationerna och man tar ansvar för varandra på ett fint sätt.

Men även om 40-talspärlan var HSB:s premiärbygge på Hisingen så stirrar man sig inte blind på gamla tider. Enligt Emma Åberg planeras det nu för en upprustning av gårdsmiljön.

– Som du ser på bilden har det inte hänt så mycket där. Träden och buskarna har vuxit upp, annars är det mesta sig likt. Men nu har vi en upprustning på önskelistan.

Kanske ett givet samtalsämne på höstens traditionsenliga och välbesökta grillfest som snart går av stapeln. Vi säger ännu en gång grattis till Hisingens äldsta HSB-förening!

 Ta ut riktningen på hipsterkompassen – Rambergsstaden kommer starkt.

 


Publicerat: 2015-08-26
Taggar: , , , ,