Zombievikingar från Hisingen

Att Sverige är framstående en speltillverkarnation är idag ett välkänt faktum. Men Göteborg är inte centralt i svensk speltillverkning. Istället är det i Stockholm, Malmö och Skövde som spelföretagen finns. Det var till exempel i Skövde som det extremt nedladdade spelet Goat Simulator skapades, egentligen mest på skämt. Men Göteborg är på frammarsch. Hittills är det EA:s spelstudio Ghost Games som fått mest uppmärksamhet, trots att staden rymmer andra framgångsrika spelstudios.
I ett anonymt tegelhus intill busshållplatsen vid Lindholmen finns ett av dessa företag: Zoink Games. Bakom de neddragna persiennerna på Zoinks kontor, finns så många som 17 anställda spelutvecklare, grafiker och marknadsförare – alla med extremt kreativa hjärnor.

Här huserar Zoink

– Göteborgs-Posten brukar recensera våra spel, men de har ingen aning om att vi sitter här på Hisingen, skrattar Klaus Lyngeled, CEO och kreativ chef på Zoink Games.

Egentligen kanske det inte är så konstigt. Zoink Games har inget behov av att synas i lokaltidningarna. Deras publik finns över hela världen, och bara för en månad sedan släpptes deras senaste kreation Zombie Vikings till Playstation 4. Just nu jobbar de för att kunna släppa det till datorplattformen Steam.

När Klaus Lyngeled startade Zoink för ett antal år sedan låg fokus på att skapa spel, sedan skiftade han över till att göra film och interaktiva projekt för reklambranschen. Flera av de projekten blev både hyllade och prisbelönta. Men det är spel som Klaus och de andra på Zoink brinner för. Zombie Vikings är hans tjugonde spelproduktion. Det märks att han är tillfredsställd med att kunna jobba utan uppdragsgivare och helt med egna projekt.

CEO och kreativ chef Klaus Lyngeled med ett djur avsedd som Wii-remote-hållare

– Jag ser på våra spel som konstverk. Och de ska vara av högsta kvalitet. Stämningen, humorn, karaktärsdesignen, musiken. Allting samspelar, säger Klaus.

Speciell karaktärsdesign och framförallt humor är något som verkligen genomsyrar spelet Zombie Vikings, där handlingen helt kort är följande: Loke lurar av Oden sitt fungerade öga (Oden har ju enligt mytologin bara ett öga efter att ha lagt ett i mimers brunn). Oden blir helt blind. Oden väcker fyra zombievikingar till liv för att de ska ta tillbaka ögat. På sin jakt efter ögat måste de ta sig genom massa banor och döda massor av fiender. Detta går att utföra helt själv, eller tillsammans med tre vänner. Så kallat co-op-spel. Manus är skrivet i samarbete med Zach Weiner, känd serietecknare och manusförfattare.

Hittills har flera tusen spelare över hela världen köpt och laddat ner spelet, som fått många bra recensioner. Än så länge är det en bit kvar i antal sålda spel om vi jämför med Zoink Games tidigare produktion Stick it To The Man, som laddats ner över en miljon gånger.

Det känns dock som att de stora framgångarna för Zoink bara kommer att fortsätta. Det finns liksom något oemotståndligt med just zombievikingar från Hisingen.


Publicerat: 2015-10-13
Taggar: