Se luftens hjältar på Aeroseum

Har ni tänkt på att det var väldigt länge sedan man hörde en ordentlig ljudbang? Den där höga smällen som orsakas när ett flygplan spräcker ljudvallen. Det känns som om det för en sådär 20 år sedan var mycket vanligare. Troligen är det precis så. Att de blivit färre alltså. Det var ju alltid en Viggen som brände förbi och försvaret har idag inte riktigt samma muskler nu som då.

Men om ni, precis som vi blir lite nostalgiska (bara ett land som levt i fred så länge som Sverige kan uttrycka sig nostalgiskt om stridsflygplan) när ni tänker på detta så har vi på Hisingenftw ett grymt utflyktstips för er – Aeroseum.

Aeroseum är ett museum för flygplan och ligger i en stor, före detta militär, bergshangar strax intill Säve Flygplats. Bergshangaren byggdes på femtiotalet för att rymma en så kallad flottilj på 5-7 flygplan. Hangaren ligger på 10 meters djup. Detta för att kunna klara ett atombombsanfall. Och vi får erkänna att det känns rätt speciellt att vandra ner i tunneln och veta att hela denna anläggning faktiskt byggts och används i en tid då ingen visste om, eller när, kalla kriget skulle ta en farlig vändning. Hotet om ett fullskaligt kärnvapenkrig var ständigt närvarande. Och det blir särskilt påtagligt inom Aeroseums väggar.

Men idag är anläggningen inte så allvarsam som förr i tiden. Här finns massor av flygplan och helikoptrar, med fokus på det militära, men även andra farkoster. Och låt oss säga så här: BARN ÄLSKAR DET. Vuxna med för den delen. Testa bara att klämma er ner i cockpiten på en Viggen. Det går ju, men det är inte stort. Självklart finns alla de gamla stridsflygen på plats – draken, tunnan och allt vad de heter. Skulle ni tycka att det är sååååå spännande så att ni inte får nog och vill komma tillbaka dagen efter, ja då finns till och med övernattningsmöjligheter! Kolla in det här! Okej, kanske inte tip-toppigaste stället men ändå.

Har ni ingen plan för helgen rekommenderar vi starkt ett besök hos dessa luftens hjältar!

Mer information hittar ni här.

 

 


Publicerat: 2015-10-15