Löftet brutet – inga lånecyklar på Hisingen nästa år heller!

Alltså, vi älskar Styr & Ställ. De har fungerande cykellampor, den lilla korgen som med lite god vilja rymmer såväl en träningsväska som en datorväska och inte minst gillar vi den tillbakalutade hållningen som känns trafiksäker i dessa gator fyllda av livsfarliga spårvagnsspår. Kort sagt: vi är extremt happy för stadens lånecyklar. Just därför är vi också riktigt förbannade – det blir inga lånecyklar på Hisingen nästa år heller!! Det finns 1 000 Styr & Ställ-cyklar i centrala staden fördelade cirka 60 stationer som ligger med 300 till 500 meters mellanrum. Men inte en enda av dessa cyklar på Hisingen. Grrr…..

Hallå ni därinne, vi vill kunna ta oss över älven också….

Sorry, men ni läste dessvärre rätt. Vi har tagit upp detta bisarra fenomen både 2014 och tidigare i år, men vi hade hoppats på ett annat besked nu, och alla ni som följer oss vet att vi inte bara jagat politikerna i frågan utan också fått mer eller mindre ett löfte från ledande politiskt håll….det blev alltså intet av detta löfte såvitt vi kan förstå. Emma Sjögren på Trafikkontoret meddelar nämligen:

– Tyvärr måste jag göra dig besviken om att det inte kommer komma lånecykelstationer på Hisingen under det avtal vi har nu. Redan 2012 genomförde vi en utredning om att bygga ut systemet till Hisingen. Det befintliga avtalet gör att vi inte kan genomföra en sådan utvidgning då det innebär en väsentlig förändring av avtalet vilket är otillåtet. Vi är medvetna om att det finns en stor önskan om utvidgning av systemet och vi tar med oss synpunkterna i vårt arbete inför det framtida lånecykelsystemet.

När Hisingenftw.se så sent som i våras var i kontakt med Johan Nyhus, (S), kommunalråd i kommunstyrelsen fick vi följande svar på frågan om det inte var hög tid att Hisingen fick egna lånecyklar:

– Jo det är dax, och vi har både i budget och direkta uppdrag gett trafikkontoret detta uppdrag, det som är problematiskt är upphandlingar  och juridiska frågor. Jag tycker vi på hisingen skall ha ett  lånecykelsystem som är kompatibelt med styr och ställ, så att du kan låna och lämna cykeln både på Hisingen och fastlandet. Jag tycker också att man skall bygga ut ett system som omfattar viktiga målpunkter på Hisingen, så att ett lånecykelsystem har en god funktion också på Hisingen, typ Backaplan, Kvillebäcken, Weiselgrensplatsen, Volvo, Eriksberg m.fl.

Hur snart kan stationer för lånecyklar på Hisingen bli verklighet?

– Då skulle jag vilja ha de första stationerna på plats till nästa säsong alltså februari 2015.

Hm, det blev inget av detta vare sig i våras, eller nu i höst, och således inget heller nästa år. Och för all del, Nyhus svar väckte redan då förvåning i oppositionen som vi berättade om här. Det blir inget Styr & Ställ på Hisingen heller, trots alla vackra ord, trots att Hisingen växer så det knakar. Ja, nuvarande avtal gäller till och med 2017, och om det vill sig riktigt illa så kan vi alltså ana att det varken blir Styr & Ställ på Hisingen 2016 eller 2017.

Tragiskt, men sant. Vi återkommer i frågan när vi får fatt i ansvariga politiker!

 


Publicerat: 2015-10-26
Taggar: , , , ,