Herr Ober – Schnitzel Bitte!

När vi först hörde talas om att Backaplan skulle begåvas med en snabbmatsrestaurang med schnitzel som huvudnummer på menyn gjorde vi en liten men glad volt framlänges och kunde förstås inte låta bli att skriva några rader. Nu har vi äntligen varit och provkäkat på Herr Ober, som har hållit öppet knappt två månader vid det här laget.

Att det är mer än välkommet att de stora jättarna i snabbmatsbranschen konkurrensutsatts tror vi inte någon har något att invända emot, oavsett vilken ekonomisk-politisk ideologi man än bekänner sig till.

Att ta det tysk-österrikiska konceptet med snabbschnizelmat och introducera på Hisingen tror vi faktiskt är helt rätt tänkt. Dels för att schnitzel är förbaskat gott, dels har vi noterat att trivsamma husmansställen som Krakow, Manfreds och Kometens stora schnitzlar förvisso drar storpublik, men de ligger ju en bit från Wieselgrensplatsen så att säga.

Ihr Schnitzel wird gekocht!

Eftersom schnitzel är själva grejen på Herr Ober ignorerar vi den rätt matiga menyns kycklingwrap, pannkakor, delikatesskryddade korvar och går all in på den nybankade platta köttbiten. (Jo det är kanske lite livrem och hängslen på menyn men vadå, vi är vid ett köpcenter, dessutom har de både bretzels och apfelstrudel som sideorders och det ska de ha en eloge för!)

Herr Ober har fullständiga rättigheter och har öppet till 22.00 på fredagar och lördagar

Även om vi rätt förtjust konstaterar att menyn även rymmer smakvarianter som Taco Schnitzelmeny och Curry Schnitzelmeny väljer vi på vår vänliga kassaexpedits inrådan att prova en klassisk schnitzel mix, som utöver köttet även inkluderar färskpotatis pommes, kall österrikisk potatissallad och inlagd gurka. Vi frågar snällt om vi även får prova lite av rödkålssalladen som annars hör till deras hälsotallrik (som i princip är samma som mixen men minus potatisrätterna), detta går utmärkt menar vår expedit som verkligen är trevligt tillmötesgående. Vi testar även en vitlöksdressing till rubbet.

Det bästa först: schnitzeln är oklanderlig, synnerligen prisvärd, känns kvalitativ och god och ja, allt är i balans här. Det känns verkligen att de både bankar ut och panerar sina schnitzlar på plats, inget fusk här inte. Och med tanke på det facila priset, 89 kronor, vågar vi kanske utnämna denna till en av stadens mer prisvärda schnitzlar. Jo, det vågar vi.

Kunde förvisso också vara helt vanligt kranvatten…vilket det nog också är, dock med bubblor.

Om färskpotatis pommesen går åsikterna lite isär – är den verkligen helt färdigfriterad? Känns lite blek, lite oklar. Samtidigt, är det färskpotatis (så här års…?) så kanske den ska vara så?

Vi älskar valet av tillbehör – rödkålssallad, inlagd gurka, och den österriska potatissalladen. Precis så där centraleuroeiskt som man exempelvis serverar på nämnda Krakow eller Manfreds. Dock lägger vi in en liten trevare och säger – här kan smakerna ta ett litet kliv högre upp – det skadar inte! Lite mer av allt – salt, sött och syrligt. Vitlöksdressingen är däremot smaskens.

Herr Ober? Jadå, snedda förbi Ur & Penn och ta trappen bredvid Subway så…

Lokalen då, vad kan vi säga om den? Vi snackar här alltså en riktigt stor lokal på våning 2 i en av de små galleriorna i Backa-1.huset (bara det namnet…). Vi har en tendens att romantisera Backaplan, just det lite asymmetriska och lite röriga är ju charmen med området, och trappan upp till Herr Ober är delvis gömd helt följdriktigt här mellan ett Ur & Penn och ett Subway.

Paus i schnitzlandet

Väl här uppe med viss utsikt över Backaplans parkeringar, nybyggda Kvillebäcken och ett gäng shoppinglador är det rätt småmysigt och lugnt, trots att vi kommer mitt i lunchruschen. Rejäla träbänkar och träbord, rutiga dukar, lite malplacerade bordslampor, enkelt, rent och snyggt. Ja, vi snackar inte precis nåt superslipat designgrepp här om vi säger så. Den som vill ha österrisk alpromantik eller tysk Bierstube-gamman ska kanske skruva ner förväntningarna en aning, men om man nöjer sig med en alldaglig, trevlig och enkel österrisk snabbmatsmiljö – ja då har man inte bara kommit rätt, då kommer man att ha det gött.

Rustikt, rutiga dukar och en rejäl bit utbankat kött.

Summering: Att det lilla familjeföretaget som började med en Herr Ober i Kinna och nu expanderat till Hisingen verkligen brinner för den östterikiska maten rådet det inget tvivel om. Vi gör hur som helst två tummar upp för Herr Ober, ett jädra roligt inspel på den göteborgska snabbmatsmarknaden och vi skulle inte gråta floder om en och annan köttclown fick stänga ner på beskostnad av dessa utbankade schnitziga schnitzlar!

                                 Var tyvärr ej på Backaplan under vårt besök….


Publicerat: 2015-11-04
Taggar: , , , , ,